WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
15 februari 2021 Dagblad
Lockdown of niet: de liefdeshonger en het libido van de 1,7 miljoen single Belgen lieten zich de afgelopen maanden lang niet altijd on hold plaatsen. Hoe vervulden zij hun noden in coronatijden?
De Morgen - Tekst: Fernand Van Damme
“Terwijl zo veel mensen het moeilijk hadden, had ik het gevoel dat ik het jaar van mijn leven beleefde. Tot afgelopen december.” Het liefdesverhaal van copywriter Pieter Van Leuven (30) uit Brussel startte begin april. België was toen drie weken in lockdown en zijn roommate, een Italiaanse studente geneeskunde die verslaafd was aan dansen, kon het uitgaan maar moeilijk missen. “Ze stelde voor om mij te leren bluesdansen en Lindy hoppen. Zo kon zij opnieuw in dans opgaan en leerde ik iets nieuws bij, het leek mij geen slechte deal”, lacht Van Leuven. “Elke zaterdag was het datenight: ik trok elke week een ander pak aan, zij haalde haar mooiste jurkjes uit de kast. Na een stevige aperitivo en een lekker diner begaven we ons elk weekend op het krakende laminaat.”
We zijn al dansend verliefd geworden. In een wereld waarin iedereen afstand moest houden was die omhelzing waar ik het meest naar uitkeek”, vervolgt hij. “Voor de uiteindelijke kus was veel moed nodig, gelukkig sprong ze me letterlijk om de hals. De volgende ochtend werden we samen wakker, en de weken en maanden die daarop volgden ook. We leefden heel intens samen, het was een ongelofelijke tijd. Jammer genoeg moest ze in september terug naar Italië om haar thesis te schrijven, op 13 december volgde het trieste Skype-gesprek. Dat de afstand te moeilijk was, dat ze het niet meer voelde.”
De liefde in al haar bitterzoetheid beleven: het vergde de afgelopen maanden creativiteit van de 1,7 miljoen alleenwonenden in België. Heel wat singles die we voor dit stuk gesproken hebben, gaven aan deze periode eigenlijk best oké te zijn doorgekomen. Maar een minstens even groot deel zei dat het bij momenten de hel was. Seksuoloog Wim Slabbinck wil geen open deur intrappen, maar noemt dat logisch: “Voor corona was intimiteit vinden als single toegankelijker. Door contact met vrienden kreeg je nu eens een knuffel, dan weer een schouderklopje... Dat is nu zo goed als onmogelijk en dat weegt. Singles zien hun vrienden niet en verliezen daardoor ook een stukje identiteit. Dat is zeer uitdagend – wat zeg ik, deprimerend.”
Veel singles hebben dan ook de turboknop ingezet om een lief te vinden, al is dat in deze omstandigheden allesbehalve evident. Relatietherapeut Rika Ponnet ziet het ook in de instroom bij haar relatiebureau Duet: “Hoe langer de lockdown duurt, hoe meer mensen verlangen naar iemand. En ik vind het enorm inspirerend om te zien hoe creatief mensen aan het daten slaan. Vroeger gingen mensen gewoon op café, nu gaan ze oneindig veel wandelen en stippelen ze de beste wandelroutes uit: ah, daar kunnen we iets drinken en daar een hapje eten... Maar laat ons er niet flauw over doen: in die of wat geforceerde context is de succesratio veel kleiner.”
Bij grafisch ontwerper Gerbrich Reynaert (50) uit Gent is het wel gelukt. Ze heeft sinds vorige maand een nieuwe vriend en niets minder dan een grondboor speelde daar een essentiële rol in. En néén, dit is geen scenario van een of andere slechte pornofilm. “Net voor de eerste lockdown had ik mij op een datingsite ingeschreven”, zegt Reynaert. “Ik had enkele dates, telkens in een park op veilige afstand. Afgelopen zomer spraken Rony (52) en ik af in de Gentbrugse Meersen. Gezellige namiddag, maar van mijn kant was er geen klik.”
Flash forward naar eind november. Reynaerts dochter had een grondboor nodig om tuinpalen in de grond te steken – wat doe je anders tijdens de lockdown? – en vroeg haar mama om eens op Peerby te kijken. Dat is een onlineplatform om spullen te delen met mensen die bij u in de buurt wonen. Ziet u het al aankomen? “Rony bood een grondboor aan”, lacht Reynaert. “Ik stuurde hem een berichtje en mocht de boor meteen gaan halen. Bij ophalen bleven we maar praten, de klik was er nu wel. Omdat de eenzaamheid door de coronamaanden te groot geworden was, liet ik het nu meer toe denk ik.”
De effecten van de lockdown op singles zijn soms dieptragisch, zegt Wim Slabbinck. “Net voor de regering-Wilmès aankondigde dat het land op slot ging, kwam een man van 65 op gesprek. Hij heeft altijd heterorelaties gehad, maar was nieuwsgierig naar een homoseksuele verhouding. We waren daarop aan het werken en dan ziet hij door corona heel dat proces stilvallen. Die man is nu ontzettend angstig, hij voelt zich opgesloten.”
Ponnet: “Onderschat dat niet hé. Singles met weinig vrienden zijn nu als het ware een gevangenisstraf aan het uitzitten.”
Bij Sofie* (36) uit Leuven vloeien er iedere avond wel wat traantjes. Ze heeft een prangende kinderwens, maar die invullen is door corona zo goed als onmogelijk geworden. “Begin vorig jaar dacht ik: als ik voor m’n veertigste nog een paar kinderen wil, ga ik nu alles op alles moeten zetten om iemand te vinden. Vastberaden stortte ik me op het daten, maar dan moesten we allemaal in ons kot. De regels overtreden was voor mij uit den boze, maar toen er versoepeld werd heb ik wel actie ondernomen. Normaal volg ik het advies van mijn ouders niet op, maar een vriend van een vriend was volgens hen echt een toffe man. En hij woonde bij mij in de buurt, dat was ook mooi meegenomen. Ik stuurde hem een brief, dat moet een van de spannendste dingen zijn die ik deze lockdown gedaan heb en ik kreeg er een terug. Na wat over en weer sturen beseften we dat het klikte en zijn we samen op weekend naar de Ardennen geweest. Het was tof en gezellig, maar er was nul spanning, geen aantrekkingskracht.
“En dan word je door het besef overvallen: fuck, dit is gewoon te laat. Ik kan nu niemand meer op een rustige manier leren kennen en daar een paar kinderen mee krijgen. Ik ga dus een andere manier moeten zoeken: alleen mama worden. Ik ben al gaan informeren bij het Heilig Hartziekenhuis hier in Leuven. Dit is nooit mijn plan a geweest. Je hebt een beeld hoe je leven er gaat uitzien en dan draait het anders uit en dat is verdomd lastig om te accepteren. Het is een rouwproces om dat ideale scenario los te laten. Ik wil eigenlijk geen alleenstaande mama worden, maar zeker door corona heb ik het gevoel geen andere keus meer te hebben.”
“Babyboom op komst in 2021", kopten alle nieuwssites vorige maand, maar er wordt veel te weinig gepraat over die bemoeilijkte kinderwens bij singles, vindt Rika Ponnet. “Bij vrouwen, maar zeker ook mannen. De juiste partner vinden is nu niet evident, laat staan een papa of mama voor je toekomstig kind.”
Uit een studie van onderzoeksbureau iVox in opdracht van radiozender Joe bleek eind augustus nog dat 70 procent vindt dat het veel moeilijker is geworden om nu een partner te vinden. Meer zelfs: ongeveer de helft (54 procent) heeft de hoop volledig opgegeven om nog iemand nieuw te leren kennen.
Daten in coronatijden is dan ook allesbehalve vanzelfsprekend. Twee singles die we voor dit stuk gesproken hebben, gaven aan de afgelopen maanden aan de lopende band te hebben gedatet. Toen we vroegen of ze daarbij altijd de coronaregels gerespecteerd hebben, bleef het stil.
Corona is geen soa, maar seks hebben met iemand die je niet kent, stelt je bloot aan het virus, zegt Wim Slabbinck. “Als therapeut is het belangrijk om niet te oordelen, maar als een cliënt zegt dat hij met vijf andere mensen een klein nieuwjaarsfeestje heeft georganiseerd, dan zeg ik: jammer, maar we zullen onze sessies nu via Skype moeten doen. Ik vind het lastig om de schoolmeester te spelen, dat heeft een invloed op onze therapeutische relatie, maar ik moet het wel doen.”
Rika Ponnet probeert zich iets pragmatischer op te stellen. “Ik ben de coronapolitie niet. Ik zal altijd zeggen: je kent de regels, gebruik je gezond verstand. Maar anderzijds moet je soms afwegen wat primeert: het ten alle koste naleven van die regel of het feit dat iemand verder kan. Soms is het een verschil tussen verder afglijden en toch voort kunnen. Op sommige momenten primeert het mentale welzijn.”
Huidhonger is een ding. Al wijst een studie van het Kinsey Institute van de universiteit van Indiana bij 1.556 deelnemers ook in een andere richting. 43,5 procent van de deelnemers gaven aan minder zin in seks te hebben, bij 42,8 procent bleef de drive hetzelfde en slechts bij 13,6 procent verbeterde die tijdens de lockdownmaanden. Student Shana* (23) kan er zich iets bij voorstellen: “Mijn vriend en ik hebben maanden geen seks gehad. Om dan enkele weken na de Eveline-hetze te ontdekken dat hij ook naaktfoto’s naar een vals profiel op Instagram had liggen sturen. Ik heb hem aan de deur gezet.”
Ongeveer een op vijf deelnemers van het onderzoek van de universiteit van Indiana gaf aan nieuwe dingen geprobeerd te hebben: nieuwe standjes, sexting, het zenden van naaktbeelden, cyberseks,… Onderzoekers geven aan dat hun sample niet representatief is, maar volgens hen is het wel een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke literatuur om de impact van Covid-19 op seks te begrijpen.
Annelies* (29) bestelde in april twee verschillende vibrators. “Even had ik een relatie tijdens de lockdown, maar die verliep zoals de coronacurve. Pijlsnel omhoog om dan toch geleidelijk uit te doven. Maar eenmaal je seks hebt gehad, is het moeilijk om daarvan af te kicken. Ik heb daarnet nog naar een vriendin gestuurd: ik heb zin om te vrijen. Gelukkig heb ik vanavond een date.”
Happy single, of gefrustreerde alleenstaande? Hoog libido of frigide? Uiteindelijk krijg je aan de liefde kop noch staart, corona of niet, zegt Jonas (28) uit Gent: “Ik heb altijd lange relaties gehad en toen ik alleen was zag ik daarvan af. Het begin van die lockdown als single was dan ook moeilijk, ik was ook net gestopt met m’n werk bij een architectenbureau, ik lag wat met mezelf in de knoop. Maar gaandeweg deed de lockdown me goed. Ik had tijd om na te denken en rust te vinden. Het was de eerste keer sinds lang dat ik als single gelukkig was. Einde verhaal. (lacht)Neen toch niet, een week na die realisatie leerde ik totaal onverwacht een leuke jongen kennen.”
Sofie, Shana en Annelies zijn schuilnamen