Vraag het aan Rika: “Hoe vertel ik aan mijn man dat hij niet lekker kookt?”

02 september 2022

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag buigt ze zich over het probleem van Yvette. Haar man is sinds een jaar verzot op koken, maar die nieuwe passie wordt thuis niet gesmaakt.

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vraag van Yvette

Luisteraar Yvette (47) weet niet meer hoe ze moet omgaan met de nieuwe hobby van haar man. Yvette was een jaar geleden nog zeer enthousiast toen hij net begon met koken. Ze apprecieerde zijn inzet in het huishouden zo hard dat ze hem overspoelde met complimenten. “Vandaag heb ik het gevoel dat hij echt denkt dat hij een geweldige kok is en daar talent voor heeft, waardoor hij de hele tijd wil koken”, zegt ze. “Ik laat hem doen maar vindt zijn eten vaak niet lekker en kijk op tegen de maaltijden. Bovendien krijg ik nu nog zelden de kans om te koken.” 

De fanfare heeft iets te luid gespeeld 

“Wanneer de man iets doet dat als een typisch vrouwelijke taak wordt gezien, rukt er een fanfare uit die valideert. Yvette is ook niet echt eerlijk geweest en daar betaalt ze nu de prijs voor”, reageert Rika Ponnet. Het koppel zit volgens haar gevangen in een leugen, iets wat binnen veel relaties voorkomt. Volgens Rika zijn er wel meer koppels die nog moeilijk durven uitspreken wat ze werkelijk denken over het gedrag van hun partner. 

Mij lijkt het een verhaal dat je later aan je kleinkinderen kan vertellen met het nodige gelach.

Doe het met humor 

Het uitspreken van frustraties of meningen over het gedrag van je partner is belangrijk en kan zelfs verbindend werken, volgens Rika. Wanneer je open en vrij vertelt wat er bij je leeft kan je meer vertrouwen winnen van je partner. 

Ze adviseert Yvette om toe te geven aan haar man dat ze overdreven heeft met het geven van complimenten. Ook vindt ze dat Yvette op haar strepen moet staan over haar wens om zelf ook eens te mogen koken. Wel moet Yvette het aanpakken met een vleugje humor. “Dan zal hij zich niet afgewezen voelen”, aldus Rika.  

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.