WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
23 oktober 2021 Radio Podcast
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik kan het niet laten om naar mijn ex te zoeken op sociale media en zag daardoor een romantische foto van mijn hem met iemand nieuw. Nu denk ik dat hij er tijdens onze relatie al een relatie met haar op na hield. Moet ik hem en haar daarmee confronteren?”
Nieuwe Feiten - Radio 1
Luisteraar Maaike schrijft dit: “Ik was drie jaar samen met een jongen, tot we rond Pasen van dit jaar uit elkaar gingen. Het was een fijne, grappige en charmante kerel maar soms moeilijk te vatten. Ik ben nu met iemand anders samen maar ik kan het niet laten om op Instagram naar hem te zoeken. En zo vond ik een foto van hem op restaurant met een vrouw, met een cake tussen hen in. Op de cake stond de tekst: ‘Gelukkige tweede verjaardag!’ Ik was woedend. Moet ik hem hier alsnog mee confronteren en aan die vrouw laten weten wat voor een vuile rat hij is?”
“Naar mijn gevoel is dit een beetje ‘het gekwetste ego dat op zoek is naar wraak’. Dit gaat over pijn. Het is heel duidelijk dat ze wilde dat die relatie bestendigd werd. Maar ze geeft aan dat ze uit elkaar zijn gegaan omdat het toch niet echt werkte. Het feit dat je dat toch verder blijft opzoeken is toch omdat je ergens een verlangen had en hebt. Je hebt geen echt afscheid genomen en die andere doet je nog wel iets”, aldus Rika.
“Je blijft die verbondenheid dan voeden door die ander zijn leven te blijven volgen. En zo’n dingen kom je dan tegen. Je maakt geen deel meer uit van die persoon zijn leven en alles wat je op sociale media ziet aan beelden, zijn dingen die jouw fantasie gaan voeden. Dan komen er gevoelens naar boven van: 'Hij ziet er oh-zo-gelukkig uit, zonder mij is hij beter af, ik treur toch nog altijd.’"
"Alles wat je op sociale media ziet aan beelden, gaat jouw fantasie voeden."
“We weten natuurlijk niet waar die ‘twee’ voor staat. Zij gaat ervan uit dat zij al twee jaar een relatie hebben, maar het kan net zo goed voor iets anders staan. Dat bedoel ik met die fantasie. Ze is heel veel bezig is met het leven dat hij ondertussen al leidt en de jaloersheid die daarbij komt.”
Maaike vraagt zich af of ze er iets van moet zeggen tegen haar ex of tegen diens vriendin. Daarmee speculeert ze misschien dat ze hoopt dat die relatie door haar reactie afspringt en de man in kwestie toch terugkeert naar haar. “Het gevoel dat ik daar vooral bij heb, is dat van wraak. Ik denk dat nogal wat mensen dat koesteren als ze na een relatie ontdekken dat die relatie niet helemaal was zoals ze dachten of zoals ze die toen ervaren hebben, dat er een ander verhaal speelde of dat er info was die ze niet gehad hebben.”
"Nogal wat mensen koesteren wraak als ze na een relatie ontdekken dat die relatie niet helemaal was zoals ze dachten."“In dit verhaal is het mogelijk dat hij er inderdaad een tweede relatie op na hield. En dan gaat dat natuurlijk over pijn en afwijzing, over gevoelens van niet liefdeswaardig te zijn of niet graag gezien te zijn geweest. Dat is wat daar heel diep vanbinnen onder zit. Ze noemt hem ook ‘een vuile rat’, terwijl zij in wezen die man graag ziet."
“Ik zie dat vaak, mensen met van die reactieve, woedende gevoelens en dat overheerst alles. En men gaat dan ook al eens de geschiedenis van die relatie in negatieve zin herschrijven. Dat is zonde, want in mijn ervaring is het zelden zo dat mensen elkaar bewust kwetsen of dubbellevens leiden. Dat is maar een heel klein percentage, daar moet je altijd van uitgaan. Het merendeel van wat je ervaren hebt, is ook ‘echt’ geweest.”
“Ik denk dat het heel goed is om te beseffen dat je elkaar graag hebt gezien, en dat schrijft Maaike ook. Valideer dat. Ga terug naar die herinnering en weet: ‘Dat klopte, dat was juist, wat ik toen gevoeld heb, dat was echt en ik mag dat ook zo zien.’"
"Herinneringen valideren helpt ook om jezelf te kunnen zien als iemand die wél liefdeswaardig is."
"Je hoeft dat niet te herschrijven vanuit die foto die je nu op Instagram hebt gezien. Valideren helpt ook veel meer om afscheid te nemen van wat nog altijd pijn doet en om verder te gaan. En ook om jezelf te kunnen zien als iemand die wel graag kan zien, die wél goede keuzes maakt en liefdeswaardig is.”
“Ga dat pad van de wraak dus niet op. Ook omdat hij natuurlijk zal weten dat de enige reden waarom jij weet dat die foto met die taart gemaakt is, is omdat je hem bespioneert op Instagram. En hoe klein voel je je daar dan bij achteraf? Want dat is ook een scenario: je kan vanuit dat boze gevoel gaan reageren door die vrouw op te zoeken en haar een bericht te sturen en hem daarmee confronteren. Denk dan goed na wat je daarmee in gang zet en hoe jij je daar dan zal bij voelen. Dan kom je meestal bij iets uit waar je van zegt: ‘Hmm, ik ga het zo laten.’ Laat het dus gewoon zitten.”
Beluister het gesprek hier: