Vraag het aan Rika: “Mijn partner gaat lopen wanneer we ruziemaken"

04 november 2022

Elk koppel maakt wel eens ruzie, maar wat als je partner steevast wegloopt midden in een ruzie? Arno (28) heeft het er moeilijk mee. “Je kan als koppel afspraken maken over de manier waarop je ruzie maakt”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet in ‘Vraag het aan Rika’.

Nieuwe Feiten - Radio 1

De vraag van Arno

“Ik heb nu twee jaar een relatie met Eline. We zien elkaar graag en hebben veel gemeenschappelijk. We kunnen onze liefde gemakkelijk tonen en uitspreken, en dat vind ik belangrijk. Toch ervaar ik Eline als emotioneel erg gesloten, vooral op momenten waarop we van mening verschillen. Ik geef makkelijk uiting aan wat me niet zint, of wat ik anders wil, maar zij klapt dan dicht en gaat letterlijk lopen. Ik kan haar dan een tijd niet bereiken. Ik ben altijd blij wanneer ze terug is, en we kiezen ervoor om er niet over te praten. Ik zit er wel mee. Hoe kan ik hier beter mee omgaan?”

“Ruziemaken met je partner is erg intiem”

“Ruziemaken met je partner is een van de meest intieme dingen die je kan doen met iemand”, zegt Rika Ponnet. “Je maakt met niemand ruzie zoals je ruziet met je partner, omdat je er zo dichtbij staat.”

“We onderschatten soms hoe sommigen een conflict in een relatie ervaren. Mensen kunnen dat als bijzonder bedreigend voor zichzelf en voor de relatie ervaren.”

De ruzie kan een trigger zijn die ervoor zorgt dat we in een fight flight freeze-modus gaan. Wanneer mensen in levensgevaar zijn, vechten ze, vluchten ze of bevriezen ze.” 

“In conflictsituaties zien we dat mensen dezelfde posities innemen. Hoe iemand met een conflict omgaat, heeft veel te maken met de manier waarop er vroeger thuis met conflicten werd omgegaan.”

“Eline gaat duidelijk in de flight-modus”,zegt Ponnet. “En Arno gaat er niet goed mee om.”

“Zodra ze wegloopt, probeert hij haar terug te halen, door haar te bellen. Dat is een normale reactie, maar die die gaat niet oplossen wat hier niet goed loopt. Hij mag niet van Eline verwachten dat ze bij het conflict blijft, want op dat moment neemt de emotie over en die kan je niet controleren.”

“Op het moment dat ze terug is, spreken ze ook niet over het feit dat Eline ging lopen, en dat is een probleem. Je moet na een ruzie het contact herstellen, en daar heb je wel controle over. Uit onderzoek blijkt dat na ongeveer een halfuur al je fysieke functies terug zijn en de paniek weg is. Dan is het geschikte moment om op een rustige manier te bespreken waarop de partners zijn vastgelopen.”

“Het is zinvol om als partners afspraken te maken over de manier waarop je ruzie maakt”

“Arno moet kunnen afspreken met Eline dat ze gaat lopen als ze vindt dat de spanning te hoog oploopt. Hij moet beseffen dat zijn angst dat de relatie zal eindigen niet gegrond is. Hij moet haar rustig laten terugkomen. En zij moet beloven dat ze inderdaad altijd terug zal komen om er verder over te praten.”

“Die afspraken werken echt. Beide partners krijgen de ruimte die ze nodig hebben, maar die ruimte is begrensd. En uiteindelijk moet er altijd over het conflict gepraat kunnen worden.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.