Vraag het aan Rika: "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

17 januari 2023

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn?  Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt." 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Tom is vijf jaar samen met zijn vriendin. “Zes jaar geleden is ze gescheiden, en van bij het begin had ze nog contact met haar ex. Meestal zakelijk, en over hun kinderen. Maar na een tijd begonnen ze elkaar steeds vaker te zien, en zijn er ook kleinkinderen bijgekomen. Ik gaf aan dat ik de situatie niet leuk vond, en we maakten enkele afspraken.  Maar tot mijn ontgoocheling worden die niet nageleefd: mijn vriendin helpt hem ook met zijn kleren te kiezen en gaat samen met hem eten. Ik nam zelfs stiekem foto’s als bewijs. Ik denk niet dat er een seksuele relatie tussen hen speelt, maar weet niet wat ik moet doen. Ik heb geen vangnet, en ben ook bang ook weer alleen te zijn.”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Ga het gesprek aan, want een kruimeldieet blijft nooit duren”

“Hoe ga je om met je ex en tot hoever kan het contact gaan? Dat hoor ik wel vaker, en het lokt in veel relaties en nieuw samengestelde gezinnen conflicten uit” reageert Rika Ponnet. “Maar deze concrete situatie vind ik heel vergaand. Je vraagt je af waarom die twee mensen eigenlijk gescheiden zijn. Ze doen écht relatiedingen, zoals samen kleren kiezen. Het is duidelijk dat de ex nog graag een poot in haar leven heeft. Hij wil blijkbaar niet met haar getrouwd zijn, maar laat haar ook niet toe om een nieuw leven te beginnen.”

“Tom is niet in staat om voor zichzelf te kiezen”

“Ik heb ook het gevoel dat Tom zelf wel beseft dat het niet oké is om te liegen en in het geheim dingen doen. Als een vriend jou zoiets zou vertellen, zou je meteen zeggen: pak je biezen en stop ermee. Maar in het geval van Tom is er blijkbaar geen groot vangnet.”

“Tom is duidelijk niet in staat om voor zichzelf te kiezen. Hij heeft schrik om alleen te zijn en heeft nog liever kruimels dan helemaal niets. Alleen is op kruimels leven een dieet dat niemand emotioneel volhoudt. Op een dag wordt de honger zo groot dat de angst om die kruimels te verliezen het moet afleggen tegen je verlangen en je hoop op iets beters.”

Maakt de relatie nog een kans?

Rika raadt Tom aan te stoppen met zijn controlerende jaloers gedrag, “want daardoor gaat zijn partner zich terugtrekken uit de relatie en liegen. Hij kan beter op een rustige manier een gesprek met haar aangaan - zonder chantages, foto’s en bewijsmiddelen - en haar vragen naar haar behoeftes. Dan maakt de relatie misschien nog een kans.”

“Een gesprek is sowieso altijd zinvol. Daar kan je dan je conclusies uit trekken. Maar een kruimeldieet blijft nooit duren. Echt niet.”

Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.