WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
30 oktober 2023 Radio
Heel veel verhaallijnen en hitjes over “exen” tegenwoordig. En als een thema in fictie alomtegenwoordig is, dan is het ook een belangrijk thema in het echte leven. Waarom is het vaak verrassend moeilijk een goede band te bewaren met een ex? Hoe kan je dat wél bewerkstelligen?
De wereld van Sofie - Radio 1
Wat vertellen je ex-partners over jezelf? Dat is de insteek van de tragikomische serie 'Exen' op Streamz. Hoofdpersonage Gilles gaat trouwen, maar wordt eerst geconfronteerd met zijn ex-vriendinnen. En dat dat leidt tot gênante, maar ook bijzonder pijnlijke situaties.
Ook in de nieuwe Belgische film 'Le Syndrome des amours passées' staan ex-partners centraal. En er is ook 'Blame the ex', een plaat van de Canadese band The Beaches waarvan het nummer 'Blame Brett' momenteel al vier weken op één in “De Afrekening” op StuBru staat. Een plaat over de ups en downs na een break-up.
Bij 1 op 5 verloopt een scheiding niet gemakkelijk. Waarom is het zo ingewikkeld om een goede relatie met je ex te hebben? “Hoe we in relaties gestaan hebben, zal altijd blijken op het einde van de relatie. Hoe we aan het einde van een relatie scheiden, vertelt alles over hoe we ooit verbonden waren” zegt Rika Ponnet in 'De Wereld van Sofie'.
“Bij sommigen loopt een relatiebreuk makkelijk omdat er veel afstand was, en nog weinig sprake van verbinding, verwachtingen en emotie. Mensen kunnen dan op een schijnbaar rationele manier de boeken dichtdoen en zich normaal tot elkaar verhouden. Want er zijn ook nooit grote conflicten geweest.”
“Maar in relaties waar er een heel hoge intensiteit was aan conflict, waar er wrok was en pijn, komen de rekeningen op het einde van de rit alsnog op tafel. Wie zich dan vaak machteloos gevoeld heeft, laat aan de andere voelen wat machteloosheid is.”
Ellenlange procedures
Soms gebeurt het ook dat de ene persoon de relatie wel wil stopzetten, terwijl de andere dat helemaal niet wil. “Alle strijdmiddelen worden dan ingezet om die relatie te behouden. Ik zie soms mensen die 20 jaar na de officiële scheiding nog altijd met elkaar aan het vechten zijn. Ze trekken naar de rechtbank, starten nieuwe procedures op en maken ruzie over de kinderen.”
“Dan zie je dat daar nog veel verbinding opzit. Het huwelijk wordt verder gezet in het niet afscheid nemen van elkaar. Dat is bijzonder pijnlijk, want eigenlijk ga je dan niet verder met je leven.”
Nog ingewikkelder wanneer er kinderen zijn
“De allermoeilijkste scheidingen zijn die waar er kinderen zijn” zegt Ponnet. “Als er geen kinderen zijn gaat het vaak enkel om materiële dingen, en moet je elkaar nadien niet meer horen. Maar als er kinderen zijn, moet je naar een nieuw soort partnerschap gaan. Je moet (financiële) afspraken maken en het blijft een vorm van een relatie hebben. Als er nog veel intimiteit of wrok is, is dat geen makkelijke oefening, en lopen mensen vast.”
“Een relatie afsluiten is ook een vorm van rouw. Het gaat om afscheid nemen van een droom die er toch geweest is. Voor het merendeel onder ons is je leven kunnen delen met iemand zelfs de allergrootste droom.”
“Mensen ervaren een scheiding ook als een vorm van falen. Het voelt voor hen alsof ze er niet in geslaagd zijn om dat ideaal waar te maken. Het heeft tijd nodig om je hiermee te verzoenen, en mildheid aan de dag te leggen.”
Blijf praten, zeker als er kinderen zijn
Probeer te zien dat je ex-partner iemand is die je gevormd heeft tot wie je bent, besluit Ponnet. “Als je je ex als een duivel omschrijft, wat zegt dat dan over jezelf en de keuze die je ooit gemaakt hebt? Eigenlijk wijs je dan ook jezelf af.”
“Blijven praten is dus de belangrijkste tip. Zeker als er kinderen zijn. Desnoods onder begeleiding.”
Het hele interview met Rika Ponnet beluisteren kan via deze Radio 1-link.