“Als het ’s zaterdags niet gebeurt, gebeurt het de hele week niet”: heeft de Vlaming écht een vaste dag om seks te hebben?

17 december 2022

“Het is zoals bij veel Vlamingen: als het ’s zaterdags niet gebeurt, gebeurt het de hele week niet.” Voetbalanalist Gert Verheyen legde op Sporza uit waarom hij die avond snel naar zijn vrouw moest. Een kwinkslag, maar is er ook iets van aan ? Is ‘zaterdag, seksdag’ vaste prik? En wat doet die routine met de spanning en de romantiek?

Het Nieuwsblad - Tekst: Kim Clemens

“En, hoe is het geweest?” Gert Verheyen krijgt ’s zondags naar verluidt nog maar één vraag sinds hij op nationale televisie onthulde waarom hij blij was dat de WK-match tussen Argentinië en Australië niet uitliep op verlengingen. Het is stilaan een vast een-tweetje met presentator Karl Vannieuwkerke. Maar herkent de gemiddelde Vlaming zich in de situatie?

Een eerste rondvraag bij seksuologen en universiteiten leert dat er weinig concrete cijfers zijn over de zaterdagse liefkozerij. Toch is de analyse van Verheyen niet uit de lucht gegrepen, zegt socioloog Theun Pieter van Tienoven, die aan de VUB onderzoek doet naar tijdsbesteding. “Tijdstechnisch gezien is zaterdag de beste dag”, zegt hij. “Op doordeweekse dagen zijn we erg gebonden aan een dagelijkse sleur: school, werk, hobby’s, files, boodschappen. Vooral voltijds werkende ouders met kinderen houden heel erg vast aan routine, zo bleek uit mijn onderzoek. Maar als je die week in zo’n planning giet, dan is je weekend vrijer. Zaterdagavond is het meest ongestructureerde moment van de week.”

Tijd genoeg dus voor nog zo’n vinkje op de planning. “Als je seks als activiteit belangrijk vindt, dan zie ik niet in waarom je die tijd samen niet zou kunnen vastleggen”, zegt Van Tienoven. “Al ben ik geen seksuoloog.”


Samsonseks

Chloé De Bie is wel klinisch seksuoloog, en ook zij is te vinden voor een vaste date night of een vast intiem moment. “Zaterdagavond is populair, zondagochtend ook – denk maar aan de Samsonseks. En heel wat mensen kiezen voor donderdagavond als date night. In onze huidige maatschappij moeten we zo veel en zijn we zo druk bezig. Mensen overschatten vaak hoeveel ruimte er nog is voor seksualiteit. Ze willen het spontaan houden, maar komen dan tot de vaststelling dat dat niet lukt.”

Intimiteit op de planning zetten, kan dan een oplossing bieden. “Koppels zien hun seksleven dikwijls niet als prioritair, omdat ze vinden dat het vanzelf moet gaan. Maar als je allebei een druk leven hebt, dan moet je verdorie al veel geluk hebben dat je allebei door de week op hetzelfde moment goesting hebt om seks te beleven. Het op de agenda zetten, maakt dat je er in de dagen voordien ook naartoe kunt leven en wat kunt teasen.”

Het kan ook helpen om de frustratie wat weg te nemen, zegt beleidsmedewerker Svenja Vergauwen van Sensoa. “Het is een mythe dat partners altijd op hetzelfde moment zin hebben in seks. Meestal neemt een van beide het initiatief. Als dat altijd dezelfde is, kan dat voor wrevel zorgen. Een vast moment kan die discussie wegnemen.”


Dooddoener

En toch. Een gaatje vinden in de agenda klinkt weinig romantisch. Relatietherapeute Rika Ponnet noemt het net een “dooddoener voor elke vorm van creativiteit en spanning”. “Als seks weer een volgend iets op de to-dolijst wordt, dan lijkt me dat een saaie bedoening. Wat zegt het ook over de relatie als het er niet van komt omdat het niet in de agenda staat? Het riskeert iets te worden dat de ene de andere oplegt.”

Al hangt dat af van levensfase tot levensfase, zegt ze. “In een gezin met kleine kinderen is het uiteraard moeilijker om wat tijd voor elkaar te vinden, maar op al die andere momenten moet dat toch wel lukken? Mijn leermeester Lieven Migerode zei ooit het volgende: Als je elke week maar een half uur tijd voor elkaar kunt vrijmaken, dan moet je die tijd gebruiken om na te gaan hoe je meer tijd kunt vinden.”

Niet dat het ook elke week effectief tot een hoogtepunt moet komen. “Volgens de laatste cijfers, die dateren uit 2013, hebben de Vlamingen gemiddeld 1,2 keer per week seks”, zegt Chloé De Bie. “Maar dat is een gemiddelde, dat niets zegt over de kwaliteit van je relatie of van je seksleven. Je hebt beter dat je partner je één keer om de twee maanden de hemel laat zien, dan dat je elke week seks hebt omdat het moet. De frequentie doet er eigenlijk niet toe.”