WARM AANBEVOLEN >> Tweedaagse voor singles die opnieuw willen uitreiken!
20 februari 2024
WARM AANBEVOLEN! Samen met Kathleen Tobback organiseert collega Catherine een tweedaagse voor singles op 22 en 23 maart in Mechelen. Spread the word!
25 maart 2024
Missy is een alleenstaande moeder en heeft het financieel niet makkelijk. Haar dochter wil sinds kort geen tweedehands kleding meer dragen. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.
Nieuwe Feiten - Radio 1
De vraag van Missy: “Moet ik mijn kinderen nieuwe kleren gunnen, ook al kan mijn budget dat niet aan?”
Missy (37) is een alleenstaande moeder die voltijds werkt. Ze moet haar budget goed in de gaten houden. “Ik koop bewust wat in de aanbieding staat, ik ga vaak naar rommelmarkten en de kringwinkel en ik heb een netwerk van vriendinnen die kleding uitwisselen voor de kinderen. Ik heb 2 buurvrouwen met een iets oudere dochter en ook van hen krijg ik veel.”
“Tot voor kort was mijn oudste dochter (12) daar altijd blij mee. Maar sinds kort wil ze geen kleding meer dragen van de buurmeisjes. Ze heeft het vaak over merkkleding en dat ze ook eens iets nieuws of iets moois wil. En niet altijd uit de zak kleren die ze krijgt van de buurvrouw.”
“Uiteraard zou ik mijn dochter graag nieuwe spullen gunnen, maar als ik daarmee begin, zal ze zeker geen tweedehands spullen meer willen dragen. En dat kan ik financieel niet aan. Ik voel me schuldig, want ik wil dat ze zich goed voelt. Hoe pak ik dit best aan?”
Het antwoord van Rika Ponnet: “Durf met je kinderen praten over hoeveel je verdient en wat het budget is”
“Nog meer dan ooit zijn we de dag van vandaag sterk bezig met erbij horen, dus ik begrijp de dochter van Missy”, reageert Rika Ponnet. “Haar dochter is op een leeftijd waarop erbij horen een enorm belangrijk thema is.”
“Bij een groep horen doe je door je aan te passen aan de regels van die groep. Een van die regels is gekleed zijn of eruitzien zoals de rest van de groep. Als volwassene zien we dat als een gebrek aan identiteit, maar dit is net wat er op die leeftijd belangrijk is.”
Langs de andere kant erkent Rika Ponnet ook het schuldgevoel dat Missy ervaart. “Dat gaat voor een deel over schaamte. Je hebt een beperkt budget en je doet heel hard je best, maar je kan je kinderen niet alles geven wat ze willen.”
“Veel alleenstaande ouders hebben het gevoel dat ze moeten compenseren. Je wil gewoon dat je kind gelukkig is en je hebt daar veel voor over.”
“Ik zie heel vaak dat ouders hun kind te vriend willen houden en dat ze daar soms ten koste van zichzelf in meegaan. Ik ken bijvoorbeeld moeders die meerdere jobs hebben, zodat ze de vakanties en kledij van hun kinderen kunnen betalen om ervoor te zorgen dat zij zich niet buitengesloten voelen.”
Het advies van Rika: “Zoek een tussenweg”
“Ik zou in dit geval een tussenoplossing zoeken”, reageert Rika Ponnet. “Missy kan met haar dochter bespreken wat er kan binnen het budget. Ze zou bijvoorbeeld een jaarlijks budget kunnen uitrekken dat haar dochter kan besteden aan nieuwe kleding. Haar dochter kan dan zelf beslissen hoe ze haar budget besteedt."
“Te weinig ouders praten met hun kinderen over het budget dat beschikbaar is. Door een vast budget aan de kant te zetten dat je kind zelf mag uitgeven, zal dat kind bewuster met geld leren omgaan.”
“Je moet met je kinderen over dit onderwerp praten als volwassen onder elkaar. Durf aangeven hoeveel je verdient en wat het budget is. Maak ook duidelijk dat je hard werkt voor dat geld en daar respect voor verdient. Op die manier kan je ook trouw blijven aan je opvoedingsprincipes.”
“Maak het bespreekbaar en bewaar je zelfrespect. Je bent een alleenstaande moeder die voltijds werkt voor haar kinderen, dat is zeker een pluim waard.”
Luister naar deze aflevering van 'Vraag het aan Rika' via Radio 1 Select.
Zin in meer? Ga dan naar het overzicht met alle afleveringen van 'Vraag het aan Rika'.