Artikels over Partnerkeuze

Waarom de fuckboy het vaak haalt van de buurjongen

Het is nogal een premisse, de opzet van het dating­programma Fboy island van HBO Max, dat na twee succesvolle Amerikaanse edities nu een Nederlandse versie krijgt. Drie vrouwen krijgen op een eiland goed twee dozijn mannen voorgeschoteld die hengelen naar hun liefde. Alleen is maar de helft oprecht op zoek naar romantiek, terwijl de andere helft een zelfverklaarde fuckboy is: van het gladde, rond­fladderende type, alleen maar uit op seks. Aan de vrouwen om de ‘onbetrouwbare, maar o zo onweerstaanbare’ fuckboys te ontmaskeren. Dat alles wordt overgoten met flink wat humor en niet al te veel ­sérieux. ‘Toch stelt het programma legitieme vragen’, aldus The New York Times. ‘Het gaat over de vraag of liegende, bedriegende mannen met bindingsangst ooit kunnen veranderen.’ En over waarom vrouwen er dan toch voor blijven kiezen. In de VS ging maar één van de zes vrouwen uiteindelijk voor een nice guy.

De Standaard - Tekst: Kim Clemens - Foto: (c) Discovery

Lees meer

“Hij is mijn type niet.” Maar bestaat dat wel?

“Hij is mijn type niet echt.” Dat zegt Jana (29, foto) over haar kersverse man Christiaan (28) in Blind ­getrouwd. De kans is groot dat je die woorden ooit zelf al eens hebt uitgesproken. Maar bestaat er echt zoiets als 'een type hebben'? En hoe belangrijk is dat dan om een relatie te doen slagen? “Sommige mensen hebben een type, maar de liefde van hun ­leven past dan totaal niet in dat beeld.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Eva De Poorter - Foto: (c) VTM

Lees meer

Van vriendschap naar een relatie: twee openhartige getuigenissen

Liefde vinden kan op veel manieren, maar soms hoef je het écht niet ver te zoeken. Zo vonden Martine en Cindy allebei de liefde bij iemand die ze voordien enkel als vriend beschouwden. Lees hier hoe ze van een vriendschap naar een relatie gingen. En ontdek ook het advies van relatie-experte Rika Ponnet, mocht je zelf twijfelen over of je wel een relatie zou beginnen met een vriend.

Libelle.be - Tekst: Nikita Goossens

Lees meer

Seks verandert alles: "Vergis je niet: een gewelddynamiek zit in véél relaties, niet alleen bij Heard vs. Depp"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Johnny Depp en Amber Heard. Wat leert de strijd tussen Johnny Depp en Amber Heard ons over de liefde? Over onze relaties? Over de manier waarop we scheiden? In een extra aflevering van onze podcast werpt Rika Ponnet een heel ander licht op de zaak. “Wie vecht om de liefde, vecht eigenlijk voor de relatie. En de slechtste plaats om zo’n strijd te voeren, is de rechtbank.”  

Podcast voor Het Nieuwsblad

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Wanneer je je partner spiegelt aan (het ideaalbeeld van) je vader

Ze heeft een lijstje klaar. Met vereisten, waar haar ideale partner aan moet voldoen. Ze weet zeker dat het niets wordt als haar man niet exact bij die omschrijving past. Want die omschrijving, dat is die van haar vader. Haar rots in de branding, de man van haar leven. Ook al waren er tranen, was er gemis. Relatie-experte Rika Ponnet over papa's en partners, over ideaalbeelden en realiteit.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Depp vs. Heard: "Partnergeweld is een vorm van co-creatie"

"Het gaat altijd over liefde, zelfs tot in de rechtbank": dat zegt Rika Ponnet over de zaak Depp vs. Heard. Part. Eén slachtoffer, één  dader: zo zit het zelden. Partnergeweld maakt deel uit van een relationele dynamiek en is een vorm van co-creatie.

Interview in De Afspraak

Lees meer

Kan je angst voor intimiteit altijd terugbrengen tot je jeugd?

Ze denkt dat het uiteindelijk toch allemaal niets voor haar is. Dat daten, dat zich altijd opnieuw opladen. Al van bij het eerste berichtje krijgt ze een wee gevoel. Misselijkheid die begint ter hoogte van de maag, maar al snel zorgt voor een spanning in haar lichaam, die maar gaat liggen als het avontuur achter de rug is. Relatie-expert Rika Ponnet geeft advies.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“Iets maakt hem zo onaantrekkelijk dat ze hem niet willen”

Hij doet zijn best, maar iets maakt dat ze hem niet willen. Dates worden afgehaspeld, hij wordt genegeerd. En dan barst hij in tranen uit. Relatie-experte Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Twee mensen alleen achter een scherm op een andere plaats in Vlaanderen die naar elkaar zitten te huilen.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Waarom vinden we nog altijd dat een man groter moet zijn dan een vrouw?

Problematisch. Belachelijk. Vrouwonvriendelijk. Het acteurskoppel Zendaya en Tom Holland, samen te zien in de recente Spider-Man-films, wond er geen doekjes om: in hun relatie vormt het geen enkel probleem dat zij groter is dan hij. “Nochtans blijkt uit al onze bevragingen ook vandaag nog dat voor alle vrouwen hun ideale man groter moet zijn”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Maar hoe komt dat?

Het Nieuwsblad - Tekst: Michaël Temmerman

Lees meer

Comeback-koppels

Jennifer Lopez en Ben Affleck, Marco Borsato met zijn Leontine: terug samenkomen met je ex lijkt wel een hype als de groten der aarde het je voordoen. Ook Elodie en Pär en Jaco en Marion bewijzen dat een stap terug niet altijd een stap terug hoeft te zijn. 

Feeling - Tekst: Lisa Gabriëls

Lees meer

Bang voor wat je omgeving van je partner vindt

Zij is professor, hij maakte zijn middelbaar niet af. Hij is ook een pak jonger dan zij. Maar de liefde, die is er, onmiskenbaar. De volgende stap: als koppel naar buiten treden. Maar hoe? En wat gaan haar zonen zeggen? Relatie-experte Rika Ponnet deelt antwoorden uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Slim zijn is niet sexy, maar slim lijken is dat wel

Veel mensen denken dat vrouwen bijzonder veel belang hechten aan de intelligentie van een potentiële partner. Maar dat is toch een veel genuanceerder verhaal, zegt Rika Ponnet. “Het is vooral de indruk van intelligentie die bepalend is bij een eerste contact, en niet zozeer de werkelijke intelligentie van die persoon.”

Nieuwe feiten - Radio 1

Lees meer

"Een verlangen naar vrijheid en speelsheid"

Sergio Herman is verliefd op de 21 jaar jongere Chanel, Sean Dhondt gaat voor Maithe, vijftien jaar jonger. Voorbeelden genoeg van oudere mannen die voor een 'groen blaadje' vallen. "Mannen zien graag een vrouw die het meisjesachtige in zichzelf heeft bewaard. Maar dat geldt net zo goed voor vrouwen", nuanceert Rika Ponnet.

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemps 

Lees meer

Is teruggaan naar je ex een goed idee?

Hollywood wacht in spanning af tot acteur Ben Affleck en zangeres Jennifer Lopez weer naar buiten komen als koppel. De ex-verloofden brengen immers weer veel tijd met elkaar door en gingen zelfs samen een weekendje weg. Ook bij onze noorderburen lijkt een oude relatie een herkansing te krijgen. Zanger Marco Borsato is druk aan het daten met zijn ex-vrouw Leontine. Vanwaar die aantrekkingskracht van voormalige partners? En vooral: heeft zo’n liefdesreünie eigenlijk kans op slagen?

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Een kwalitatieve relatie via Tinder, kan dat wel?

Online daten via Tinder is tegenwoordig niets nieuw. Maar zijn mensen die hun lief via Tinder vonden nu even tevreden over hun relatie als mensen die hun partner gewoon toevallig tegenkwamen? In Zwitserland deden ze er onderzoek naar. “Hoe je iemand ontmoet, doet er niet zo veel toe” zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Is vriendschap een betere basis voor een relatie dan een vonk?

Niels Destadsbader heeft een vriendin: Julie, een 35-jarige make-upartieste bij VRT. De twee kennen elkaar al van toen Niels nog Ketnetwrapper was, zo’n tien jaar dus. En nu is Julie dus ook mijn lief geworden, bevestigt de zanger aan onze redactie. Is vriendschap een betere basis voor een duurzame relatie dan een passionele verliefdheid?

Het Nieuwsblad - Tekst: Paul Demeyer 

Lees meer

Lengte

Haar, gewicht, leeftijd, of in dit geval lengte: het zijn voorwaarden die onze partnerkeuze kleuren. Waarom leggen we daar soms zo'n focus op? 

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

De chemie van tegenpolen

Dat tegenpolen elkaar aantrekken, wisten Chinese filosofen al in de vierde eeuw voor Christus, toen ze de elementen yin en yang introduceerden. Maar ze benadrukten ook dat het ene niet zonder het andere kan: ze vullen elkaar aan en houden elkaar in balans. Hetzelfde geldt voor deze koppels, die ondanks hun overduidelijke verschillen toch een perfecte match zijn.

Goed Gevoel - Tekst: Ans Vroom

 

Lees meer

Kan een relatie slagen als ze niet begint uit verliefdheid?

“Ik, een man van 36, was in mijn vorige relaties telkens heel heftig verliefd op mijn partner, maar het bleek nooit de juiste. Nu ben ik samen met iemand die ik ken uit mijn lagereschooltijd. Ik ben niet heftig verliefd, maar voel me wel veilig. Alles gaat als vanzelf. Ik zie haar graag, maar mis die gevoelens van verliefdheid.” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Datingmythe: Ga niet op zoek naar de liefde, echte liefde overkomt je

Weinig liefdesscenario's zijn zo hardnekkig als het idee dat echte liefde je overkomt. Hij ontmoet haar, de passie ontsteekt en ze leven nadien nog lang en gelukkig. Uit dat scenario spreekt een irrationeel geloof in de 'voorzienigheid'. Ergens buiten ons, in dat wijde universum, is er een kracht die de liefde stuurt en de ware op ons pad brengt.

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Alexandra (35) en Jeroen (45) zijn 12 jaar samen en hebben een zoon en een dochter. Alexandra heeft aangekondigd dat ze een tijdje alleen wil wonen, Jeroen verzet zich hier tegen en gaat ervan uit dat ze eigenlijk wil scheiden. Column voor Libelle 


 

Lees meer

Je nieuwe lief lijkt op je oude lief

Je nieuwe lief lijkt heel sterk op je oude lief. “Ander en beter”, zegt men wel eens. Maar dat klopt dus niet, volgens een nieuwe studie. Het moet zijn: “Ander maar hetzelfde.”  Lieven Vandenhaute van Nieuwe Feiten (radio1) legt het voor aan Rika Ponnet.

Lees meer

Kikker of kikkerprins?

De zoektocht naar de ware is universeel in tijd en ruimte. Hoe onderscheid je de kikkerprins van de prins op het witte paard? Magiërs, astrologen, therapeuten en relatiedeskundigen: allen hebben ze een theorie. Van wiskunde tot magie: 5+1 formules voor de perfecte liefdesmatch. Reportage van 'Rafaela' voor De Morgen

Lees meer

Kleine mannen hebben minder succes

Geëmancipeerd en feministisch, noemt ze zichzelf. En toch is de westerse vrouw nog altijd op zoek naar een grotere partner. Maar wat heeft zo’n langere man wat een kleinere niet heeft? ‘Het is een mega-issue, laat dat duidelijk zijn.’ Tekst: Astrid Houthuys voor De Standaard

Lees meer

1 op 4 heeft last van bindingsangst

De leuze van iemand met bindingsangst? Don’t put a ring on it!. Onbeantwoorde SMSjes, meer tijd spenderen aan vrienden dan het lief en hard weglopen als het ‘serieus’ wordt. Wat is dat toch, die bindingangst? Artikel van Katrien De Groef voor Flair.

Lees meer

'Vind je lief': ik geloof niet in een puur rationele partnerkeuze

Deze week sluit ‘Vind je lief’, het relatiebureau van de openbare omroep, na een zomer van mixen & matchen weer haar deuren. Hoeveel van de hoopvolle singles met een soulmate/toekomstige ex (schrappen afhankelijk van uw eigen ervaringen in de liefde) naar huis gaan, blijft voorlopig nog een goedbewaard geheim. Rika Ponnet, Vlaanderens befaamdste relatiedeskundige, overschouwde ook dit jaar de selectie van het kandidatenveld en blikt sowieso tevreden terug. Artikel van Margot Kennis voor Humo.

Lees meer

Van aantrekken en afstoten

Val je altijd op onbereikbare mannen? Klamp je je aan je partner vast, of neem je net afstand als hij/zij te dichtbij komt? In haar boeken Liefdesbang en het recente vervolg Liefdeskunst doorbreekt Hannah Cuppen het patroon van verlatings- en bindingsangst. Artikel van Lene Kemps voor Feeling

Lees meer

Bestaat er een ultieme liefdesformule?

Er bestaat geen liefdesformule voor het vinden van de ideale partner, maar volgens Rika Ponnet biedt de wetenschap wel een aantal inzichten. Voor de selectie houdt ze rekening met 3 parameters: toekomstverwachting, overeenkomsten en emotionele geschiedenis.

Lees meer

Oudere vrouw zkt. jongere man

Zou het een trend zijn, een oudere vrouw met een jongere man? En is dat dan de man die op zoek gaat naar een oudere vrouw, of omgekeerd? Annemie Peeters, van de gelijknamige Bende (radio1), vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

"Je valt niet voor de verkeerde, je kiest ervoor"

Mag je te laat komen op een eerste afspraakje? Wat is een geschikte openingszin? En wat vooral niet? Kobe Ilsen, presentator van #weetikveel, vraagt het aan Rika Ponnet. De afgelopen 20 jaar werkte ze samen met duizenden singles. Ze heeft dus heel wat tips te geef voor iedereen die zich op het liefdespad waagt. Helpt zij ook Kobe Ilsen aan een goed lief?

Lees meer

50 jaar bovengrens voor vrouwen?

De laatste maanden krijgen we bijzonder veel aanmeldingen van rijpere dames, vele tientallen elke maand. Veel van deze dames moeten wij ontgoochelen omdat het aanbod aan de mannenzijde niet even rijk is. Mannen melden zich wel aan, maar ze zijn met minder en een aantal onder hen wil en kan met jongere vrouwen daten. Eergisteren belde Ann ons, 55 jaar, en ook haar moesten we teleur stellen. Ze waardeerde onze eerlijkheid, maar voelde zich ook ontgoocheld en deelde dit met de redactie van Hautekiet op Radio 1. Die besloten er in de uitzending van 27/06 dieper op in te gaan en vroegen me waarom rijpere vrouwen het zo moeilijk hebben op de datingmarkt.

Lees meer

Verschil in opleidingsniveau vs. relatie

Funx, de Nederlandse radiozender voor jongeren, neemt in zijn avondprogramma Critix telkens een stelling van de dag onder de loep. Op donderdag 24/04 luidde die 'Een groot verschil in opleidingsniveau is slecht voor je relatie'. Ruim 60% van de luisteraars ging hiermaar akkoord. Voor duiding én een nuancering kwamen ze bij mij terecht.

Lees meer

Vallen we altijd voor hetzelfde type?

Sybille de Selys Longchamp lijkt wel erg op Paola, vinden ze bij Radio 2. Met deze vaststelling als uitgangspunt vraagt Sonny Vanderheyden van 'Naast de kwestie' aan Rika Ponnet of mensen effectief altijd op hetzelfde type vallen.

Lees meer

Het Rebecca-syndroom

Het Rebecca-syndroom, kent u die uitdrukking? Frankrijks première dame Valerie Trierweiler zou er last van hebben. Althans volgens Beatrice Delvaux in haar column 'Sweet Valérie, tweet Valérie' in De Standaard. Lieven Vandenhaute vraagt Rika Ponnet in Nieuwe Feiten om enige duiding.

Lees meer

Downdaten

Interview van Annemie Peeters (Peeters & Pichal) met Rika Ponnet over 'downdaten'. Omdat de groep van jonge, hoogopgeleide vrouwen steeds groter wordt hebben die meer en meer moeite om een man te vinden met hetzelfde opleidingsniveau. Daarom kiezen ze er steeds vaker voor om te downdaten. Dit betekent dat ze op stap gaan met een man die een lager opleidingsniveau heeft, of iemand met een beperkter inkomen.

Lees meer

Toch niet met hém?

Mag je als bezorgde ouder, zus of vriendin niet kritisch zijn over de relatie van iemand die je na aan het hart ligt? Margot Kennis van Libelle vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

De klik verklaard

Waarom raak je tegen sommige mensen nooit uitgepraat en heb je tegen anderen amper iets te zeggen? Niets valt moeilijker uit te leggen dan waarom het precies klikt met iemand. “Het non-verbale gidst ons als een gps naar gelijkgestemde zielen.” Tekst: Melissa Janssens voor Weekend Knack

Lees meer

Soort zoekt soort

Soort zoekt soort, wordt over partnerkeuze gezegd. Maar vraag en aanbod hebben hun eigen wetten. In 30 procent van de relaties is de vrouw al hoger opgeleid dan haar man zo blijkt uit recent onderzoek. De vrt-radionieuwsredactie belde naar Rika Ponnet.

Lees meer

Toch niet met hém?

Mag je als bezorgde ouder, zus of vriendin niet kritisch zijn over de relatie van iemand die je na aan het hart ligt? Margot Kennis van Libelle vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

Vlam in de pan

De vlam schoot serieus in de pan, bij de start van ‘Blind Getrouwd’. Jonggehuwden Mike en Marjolein voelden meteen het vuur, en vertederden daarmee kijkend Vlaanderen. Maar wie zijn geld nu al op ‘lang en gelukkig’ wil inzetten, wacht best nog even. Artikel van Nadine Van Der Linden voor Het Laatste Nieuws.

Lees meer

“We houden van elkaar, maar we gaan toch uiteen”

“This is it?” vraagt het tot tranen toe bewogen koppel op de tekening van Christina De Witte zich af. Het antwoord is ja, staat vervolgens te lezen in het begeleidende bericht. Het jonge paar heeft kennelijk besloten om een punt achter hun relatie te zetten. Op een hoogtepunt, klinkt het. Maar is dat wel een goed idee, als de liefde nog niet is bekoeld? Eline VandeGehuchte van Het Nieuwsblad vroeg het aan relatie-experte Rika Ponnet.

Lees meer

Hoe onlinedatingapps voor meer multiculturele liefde zorgen

Swipend aan je trekken komen of een nieuwe partner vinden is zo gewoon geworden dat het ons andere liefdeshorizonten doet verkennen. Tinderen blijkt bijvoorbeeld steeds meer de motor te zijn voor internationale en interraciale relaties. "Zo’n datingapp trekt je uit je eigen kringetje." Artikel van Barbara Debusschere voor De Morgen

Lees meer

De verborgen pijn van de onvrijwillig celibataire man

Ze hadden het al niet makkelijk. En sinds Alek Minassian de Incel-revolutie aankondigde en in Toronto op een mensenmassa inreed, nog veel minder. Gesprekken over en met Vlaamse incels, ‘onvrijwillig celibataire mannen’. Artikel van Kim Van de Perre voor De Morgen

Lees meer

Hoe betrouwbaar is online liefde?

Elke single weet het: 't is niet simpel om een nieuwe liefde te vinden, ook al zijn er datingsites en apps genoeg. Hoe zit het met de virtuele vonk? Artikel van Lies Van Kelst voor Libelle

Lees meer

Gaat hij me wel mooi vinden?

Herpartneren op latere leeftijd, na een huwelijk of lange relatie, het is het pad dat velen via Duet bewandelen. En uiteraard komt daar dan telkens ook opnieuw ‘een eerste keer’ bij. Voor het eerst vrijen met iemand als er al wat meer jaren op de teller staan, brengt vaak onzekerheid met zich mee. Een aantal suggesties bij die eerste stap, deze week in Libelle.

Lees meer

Relaties in digitale tijden

We swipen door het liefdesleven. Internetdaten en datingsites bieden een overvloed aan mogelijkheden, maar soms zien we door de bomen het bos niet meer. Rika Ponnet geeft tips en uitleg vanuit haar jarenlange ervaring als relatiebemiddelaar. Zij is seksuologe van opleiding en inmiddels het bekenste gezicht van het relatiebureau Duet, dat ze in 1995 mee oprichte. Door haar expertise is ze een veelgevraagde relatiedeskundige in diverse media. Artikel van Evelien Vandenbussche voor deMens.nu

Lees meer

Wetenschappelijke studie bewijst: de beste minnaar is een ‘boekhouder’

Goed nieuws voor de mannelijke lezer: eindelijk weten we wat vrouwen willen in bed. Geen passionele, heetgebakerde donjuan die hen te pas en te onpas tegen de muur plakt. Neen. De beste minnaars blijken nauwgezette, consciën­tieuze en georganiseerde types. Een boekhouder dus. Artikel van Bert Heyvaert voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Niet te dichtbij

'Die heeft bindingsangst', zeggen we al snel over iemand die geen relatie wil. Maar mensen zonder partner hebben door vaak goede redenen voor. Artikel van Anouk Tulner voor Psychologie Magazine Nederland

Lees meer

'Wat mensen vroeger zochten in God, zoeken ze vandaag in de liefde'

De één is een wereldberoemde Belgische psychotherapeute die al jaren in de States woont en werkt. De ander is Vlaanderens bekendste relatiebemiddelaarster. Knack bracht Esther Perel en Rika Ponnet voor het eerst samen om te praten over liefde in het digitale tijdperk. 'Er is vandaag ontzettend veel angst om te worden gekwetst.'

Lees meer

Hoe we kijken naar de liefde is veel te negatief

Nooit waren er zo veel opties om de liefde te vinden en tips om ze te houden, en toch waren nooit meer mensen alleen en ontgoocheld in Cupido. Met haar nieuwe boek Alleen met jou, een even stevig onderbouwd als vurig beargumenteerd pleidooi voor de romantische liefde, hoopt liefdesexpert Rika Ponnet het tij te keren. "Onze kijk op liefde is veel te negatief." Artikel van Barbara Debusschere voor De Morgen, foto Francis Vanhee

Lees meer

Nee, rationeel een partner kiezen werkt niet

De romantische liefde kreeg het de voorbije jaren hard te verduren. Opeens waren we ervan overtuigd dat we de Ware niet meer zouden vinden tijdens dinertjes bij kaarslicht, maar wel op basis van rationele berekeningen, koele checklists en betrouwbare algoritmes. Programma"s als ‘Blind getrouwd" bewezen het toch helemaal? Niet volgens relatie-experte Rika Ponnet. Met haar nieuwe boek ‘Alleen met jou: de terugkeer van de romantische liefde" leidt ze ons weg van het hoofd en terug naar het hart. ‘Ik weet zeker dat Alain de Botton ook geen lijst heeft ingevuld om te kijken of hij en zijn vrouw wel bij elkaar passen." Artikel van Hanne Van Tendeloo voor Humo

 

Lees meer

‘Liefde is niet blind, ze laat je net heel scherp zien’

Overal waarschuwen relatie-experts, filosofen en andere goeroes voor de romantische liefde. De verliefde is een dwaas, die onvermijdelijk met al zijn hooggespannen verwachtingen tegen de muur van de realiteit zal botsen. Nu neemt Rika Ponnet de verdediging op: ‘Ik pleit voor meer ambitie in de liefde.’ Artikel van Eva Berghmans voor De Standaard

Lees meer

“Laat ons weer durven romantisch te zijn”

Terwijl het bon ton lijkt erop te wijzen dat liefde een onmogelijk verlangen is, of op zijn minst een onderneming waar we niet te veel van moeten verwachten, pleit relatietherapeute Rika Ponnet in haar nieuwe boek “Alleen met jou” juist voor meer ambitie in liefde en romantiek. Door Kelly Deriemaeker

Lees meer

"Aantrekkingskracht is veel meer dan genetica"

We zouden al in enkele minuten kunnen inschatten of iemand past binnen het beeld dat we van een partner hebben. Hoe ziet hij/zij eruit, hoe klinkt zijn/haar stem, waar staat hij/zij voor...? En dat zonder dat we ons er zelf bewust van zijn. Hoe werkt dat allemaal? "Het sociale en emotionele primeert boven het fysieke, en dat is echt niet zo zweverig als het klinkt", zegt relatie-expert Rika Ponnet. Artikel van Kathleen Heylen voor vrtNWS.

Lees meer

Wat reality-tv als Blind Getrouwd ons leert over het leven

Relatiebemiddelaar en seksuologe Rika Ponnet praat met een voormalige deelnemer van een reality-programma. Ze zit in met de Marjoleins van de reality-wereld die door heel Vlaanderen multimediagewijs met pek en veren worden beladen. "Psychologische begeleiding bij zo'n reality zou overbodig moeten zijn. En mensen zouden nooit ‘collateral damage’ mogen zijn."

Column voor Radio1.be

 

Lees meer

Is ‘de ware’ een romantisch verzinsel?

"Er wordt in de liefde vaak gesproken over ‘de ware’. Ik ben nog single en had nooit het gevoel dat iemand de ware is. Geloof jij als relatietherapeut in de ware, als concept, of is dat een romantisch verzinsel waarvan ik beter afstand neem? En als het bestaat, wanneer weet je of iemand de ware is?” Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

“Mannen vinden mij 'te lief'. Hoe kan je nu te lief zijn?”

Ik ben een single vrouw (33) en heb al een aantal relaties gehad. Telkens worden die door de ander verbroken en krijg ik daar geen duidelijke reden voor. Ze vinden me allemaal lief, aangenaam om bij te zijn, makkelijk om mee te leven, aardig, maar misschien te lief voor hen. Ik begrijp dat niet. Hoe kun je nu te lief zijn? Misschien is het een drogreden, spelen andere dingen, maar die ken ik dan niet. Ik weet het soms niet meer.

Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Mijn ‘friend with benefits’ kwam iemand anders tegen

Ik, een man van 34, had de afgelopen vier jaar, bewust, een relatie die valt onder de noemer friend with benefits. We zijn altijd open en eerlijk met elkaar omgegaan. Acht maanden geleden verbrak ze onze relatie omdat ze iemand is tegengekomen. Ik wist dat dit deel van de afspraak was, maar heb het bijzonder moeilijk met deze breuk. Ik ben er echt ziek van en denk dat ik de fout van mijn leven heb gemaakt door me niet echt voor haar open te stellen.

Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Ik heb partner die me graag ziet. Maar ik twijfel: is het dit nu wat ik wil?

Ik (vrouw, 36) ben 9 jaar samen met mijn partner. We hebben samen een huis gebouwd, reizen vaak, hebben een goed leven. Ik mag me gelukkig prijzen. Hij ziet me ook heel graag. Ik dacht lang dat ik de juiste keuze had gemaakt, maar de laatste tijd twijfel ik vaak. Is het dit wat ik wil, is hij het met wie ik verder wil? De twijfel is slopend, ik krijg de knop niet omgedraaid. Wat moet ik doen?

Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

"Mijn dochters zijn nog single. Leggen ze de lat te hoog?"

Ik, een vrouw van 54, heb twee dochters van 25 en 27 die allebei single zijn. Ze hadden al relaties, maar die bleken nooit een goede keuze. Ik merk dat mijn dochters kritisch zijn, de lat ligt hoog. Ik zeg hen vaak dat het met iedereen wat is en dat ze op die manier nooit iemand zullen vinden. Ik maak me veel zorgen over hun toekomst. Alleen is immers maar alleen, en wat als ze graag kinderen willen ? Is het eigen aan deze tijd? Hoe kan ik hen hierbij helpen? Want ik denk dat ze eigenlijk wel een partner willen.

Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

"Heb ik de boot gemist om een fijne vrouw te leren kennen?"

Ik ben een jongeman van 34 en ben twee jaar single. Ik heb mijn puberteit volledig gemist door een laat ontdekt hormonaal probleem en heb nooit echt kunnen experimenteren op relationeel en seksueel vlak. Ik kan wel goed met vrouwen omgaan, maar kom nooit aantrekkelijke single vrouwen van mijn leeftijd tegen. Ik ben nogal introvert en geen uitgaanstype. Het lijkt net alsof ik de boot gemist heb, dat het momentum voorbij is om een fijne, lieve vrouw te leren kennen. Dat is voor mij een enorme bron van negatieve frustratie. Hoe ga ik hier het best mee om? Wie kan mij hierbij helpen?

Column voor Het Nieuwsblad Magazine

 

Lees meer

Gouden relatiejaren

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet buigt zich in haar nieuwe column over 'liefde' en 'opnieuw beginnen in de liefde' bij vijftigplussers. "De relatiesatisfactie, maar ook seksualiteitstevredenheid, piekt tijdens die jaren."

Lees meer

Nieuw samengesteld gezin

Naar aanleiding van de column ‘De mijne, de jouwe en de onze", heeft Jan Hautekiet (Radio1) het met Rika Ponnet en een aantal getuigen over het nieuw samengesteld gezin.

Lees meer

Coole sportcar geen vrouwenmagneet

Borrat, maar ook Astrid Bryan hadden het over een ‘pussy magnet": blitse auto"s waarmee je als man scoort bij vrouwen. Amerikaans onderzoek toont nu echter aan dat wie op zoek is naar een ernstige relatie, het beter wat soberder aanpakt in zijn autokeuze.

Lieven Vandenhaute van Nieuwe Feiten (radio1) belt Rika Ponnet.

Lees meer

“Elk conflict is een schreeuw om verbondenheid”

Met haar bestseller ‘Blijf bij mij’ verspreidde relatietherapeute Rika Ponnet de hechtingstheorie in Vlaanderen. Haar nieuwste ‘Alleen met jou’ is een pleidooi voor de romantische liefde, voor durven graag zien en graag gezien worden. Artikel van Lene Kemps voor Het Laatste Nieuws

Lees meer

“We moeten méér van de liefde verwachten”

Na ‘Blijf bij mij’ is er ‘Alleen met jou’, het nieuwe boek van relatietherapeute Rika Ponnet. Hierin bouwt ze nog verder op de hechtingsstijlen volgens John Bowlby. In de hechtingsstrategieën ziet ze een kans om alsmaar dichter te komen bij onze diepste behoeftes aan verbinding. Artikel van Tanja Dierckx voor Metafoor

Lees meer

'We zijn allemaal getraumatiseerd. De liefde is een poging tot traumaherstel.'

Rika Ponnet is relatiebemiddelaar, seksuoloog, bestsellerauteur en spreker. Ze is een autoriteit in haar vakgebied en wordt om de haverklap om haar mening gevraagd. Tegelijk is zij een van die zeldzame mediafiguren die immuun lijken voor overexposure. Ik kijk er dan ook naar uit om het met deze intrigerende dame te hebben over Primark-daten, de liefdes-8 en ondernemerschap in de liefde. Tekst: Kristien De Wolf voor Boeken magazine

Lees meer

“Iedereen is competent in de liefde”

In het tijdperk van Blind Getrouwd en Tinder praten we met z’n allen non-stop over relaties. Zolang we maar verstandig een partner kiezen, komt het allemaal goed, toch? Volgens seksuologe Rika Ponnet zijn we echter veel te rationeel als het op de liefde aankomt. In haar nieuwe boek ‘Alleen met jou’ pleit ze voor een onvoorwaardelijke overgave aan de romantische liefde. Tekst: Janne Vandevelde voor Metro

Lees meer

Waarom kibbelen mijn partner en ik steeds over hetzelfde?

Hij laat zijn sokken altijd rondslingeren. Zij zet nooit het dopje op de tandpastatube. Hij luistert niet. Zij geeft hem geen ruimte. Maar hoe ga je om met die steeds terugkomende discussies? Seksuologe Rika Ponnet geeft het antwoord in bovenstaande video.

Lees meer

Romantische liefde heeft niets te maken met Hollywood

We zijn te bang geworden in de liefde. Te terughoudend, te kritisch, te rationeel. Hoog tijd om het roer opnieuw om te gooien en ons weer open te stellen voor de romantische liefde, betoogt relatie-expert Rika Ponnet. Artikel van Carine Stevens voor Bodytalk

Lees meer

“Leeftijd is maar een factor. Maar het ís een factor”

Voor velen is de breuk tussen Frank Raes (64) en Cath Luyten (41) hét bewijs: liefde overwint veel, maar geen leeftijdsverschil van 20 jaar. Experts over de generatiekloof. “Leeftijd is maar één factor. Maar het is wél een factor.” Tekst: Eline Van Lancker en Ann Van den Broek voor De Morgen

Lees meer

Tot ziens, Tinder!

Steeds meer mensen verwijderen datingapps van hun telefoon. Want Tinder en Happn vergroten niet alleen je visvijver, ze maken van de liefde ook een wegwerpproduct. ‘‘Laat die wensenlijstjes eens los en luister naar je intuïtie.’’ Tekst: Alice Van Essen voor Marie Claire

Lees meer

De 'dubbele relatie’: wanneer je lief ook je collega is

Vier jaar lang met je lief aan een tv-serie werken zonder elkaar de kop in te slaan? Jonas Geirnaert en Julie Mahieu deden het voor De dag, Hoe is het om als koppel ook professioneel verstrengeld te zijn? “Als mijn partner zegt: ík ga nu iets drinken, dan weet ik dat hij alleen wil gaan.” Tekst: Lotte Beckers en Pieter Dumon voor De Morgen

Lees meer

We daten meer dan ooit online: waarom en werkt het ook?

Elkaar leren kennen via het internet? Dat vertelde je vroeger liever niet tegen de bomma op het familiefeestje. Maar in 2018 braken online datingsites records en op Tinder je lief leren kennen, is even normaal als op café. Maar waar zitten de valkuilen en hoe groot is de kans dat je er een lief aan over zal houden? Artikel van Lien Lammens voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Recht op werk, een lief en zendtijd

“50-plussers worden overal over het hoofd gezien. Ze maken vaak geen kans op de arbeidsmarkt, ze komen niet aan bod in de media en de reclame en ze hebben het moeilijk om een partner te vinden”, zegt Radio 1-presentatrice Annemie Peeters (58). Met haar project ‘Fifty-fifty’ - met onder meer een podcast, een blog en een programma op Radio 1 - wil Peeters het stereotype beeld van de uitgebluste vijftiger bijstellen.

Lees meer

Computer zegt: ga uit elkaar

Wat als... een algoritme zou luisteren naar een gesprek tussen u en uw partner en daarna voorspelt of jullie bij elkaar blijven? Het lijkt science fiction, maar het kan. Artikel van Stefanie Van den Broeck voor Knack

Lees meer

De Afspraak

Naar aanleiding van haar nieuw boek "Alleen met jou. De terugkeer van de romantische liefde" was Rika Ponnet te gast bij Bart Schols in de Afspraak.

Lees meer

Waarom hebben rijpere vrouwen het schijnbaar moeilijker op de relatiemarkt?

Waarom hebben rijpere vrouwen het schijnbaar moeilijker op de relatiemarkt? En of Rika Ponnet dat kon komen toelichten, vroegen ze bij Van Gils en Gasten. Het werd een breed gesprek. Waarom vrouwen de romantische boeken van Santa Montefiori verslinden. Waarom sommige mannen alleen een groen blaadje ambiëren. Waarom zovelen vandaag bij het daten niet voorbij hun angsten geraken. Els De Schepper was de bekende ervaringsdeskundige.

Lees meer

de Zevende Dag

Vinden vrouwen boven de 50 nog een lief? Die vraag stelde Lisbeth Imbo (de Zevende Dag) aan Rika Ponnet. Aanleiding is een brief die een vrouw van een relatiebureau kreeg waarin stond dat het bureau tijdelijk geen nieuwe inschrijvingen in die leeftijdscategorie toelaat.

Lees meer

Onzekerheid door groot leeftijdsverschil

Lies (33) en Bertrand (50) zijn 10 jaar samen en hebben een zoontje van 7. Bertrand heeft uit een vorig huwelijk 2 grotere kinderen, die hij slechts sporadisch ziet. Lies heeft recent ontdekt dat Bertrand iets gehad heeft met iemand op het werk. Hierover zijn er veel conflicten. Column Libelle

Lees meer

Laurence is getrouwd maar verliefd op haar yogaleraar

Laurence (45) en Johan (47) zijn 23 jaar samen en hebben twee jongvolwassen dochters. Laurence heeft zes maanden geleden aan Johan verteld dat ze verliefd is geworden op haar yogaleraar en niet weet hoe het verder moet met hen. Johan heeft het een tijdje aangezien, maar ze komen er niet uit. Column voor Libelle

Lees meer

Wat reality-tv als Blind Getrouwd ons leert over het leven

Relatiebemiddelaar en seksuologe Rika Ponnet praat met een voormalige deelnemer van een reality-programma. Ze zit in met de Marjoleins van de reality-wereld die door heel Vlaanderen multimediagewijs met pek en veren worden beladen. "Psychologische begeleiding bij zo'n reality zou overbodig moeten zijn. En mensen zouden nooit ‘collateral damage’ mogen zijn."

Lees meer

"Aantrekkingskracht is veel meer dan genetica"

We zouden al in enkele minuten kunnen inschatten of iemand past binnen het beeld dat we van een partner hebben. Hoe ziet hij/zij eruit, hoe klinkt zijn/haar stem, waar staat hij/zij voor...? En dat zonder dat we ons er zelf bewust van zijn. Hoe werkt dat allemaal? "Het sociale en emotionele primeert boven het fysieke, en dat is echt niet zo zweverig als het klinkt", zegt relatie-expert Rika Ponnet. Artikel van Kathleen Heylen voor vrtNWS.

Lees meer

zomernachtsessies Villa Hellebosch

Dubbelinterview van Joël De Ceulaer en Griet Plets voor De Standaard weekblad met Rika Ponnet en Herman Brusselmans. Samen hebben ze het over groupies, over klanten bij een relatiebureau, over het belang van seks, over de literaire hype van het jaar en over Brusselmans' vrees voor de islam.

Lees meer