Artikels over Partnerkeuze

Sterke vrouw

Wat als … de therapeut het zélf even niet zo goed meer weet? Rika praat met een single seksuologe over hoe ze een hele stoet mannen leerde kennen, maar nog niet de ware vond omdat ze ook altijd meteen de mankementen detecteert.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kerst

Zij was van rijke komaf, zoals dat heet. Hij kwam uit een bescheiden familie. Daarom deed haar vader er alles aan om wat er tussen hen was teniet te doen. Ze trouwden allebei met iemand anders. En dan, jaren later vinden ze elkaar terug ...

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Eindman

Een veilige, harmonieuze relatie wil ze, maar ze kiest onbewust voor extremen: van de man die teveel op haar steunt naar de man die haar naar beneden haalt. Ze groeide op in een gezin dat getekend werd door huiselijke terreur. Ligt daar de oorzaak? Rika ontwart de knoop.

Mijn column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Zo mooi, zo blond

In haar praktijk ziet Rika deze week de andere kant van het jetsetleven: een vrouw die alles heeft, behalve een diepgaande connectie met haar partner. Tot ze hém tegenkomt, hij met wie ze echt kan praten. Maar er zit iets in de weg: haar merken, haar netheid, haar schijn.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom Singles Day geen bedenkelijke feestdag is

Op 11 november vieren we hier Wapenstilstand, maar in China - en steeds meer andere plaatsen in de wereld - wordt die dag Singles Day gevierd. Een minder bedenkelijke feestdag dan velen denken, want het is een hardnekkige mythe dat singles voortdurend hunkeren naar die ene speciale persoon.

De Morgen

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe help ik mijn single vriendin aan een partner?"

Astrid maakt zich zorgen om haar vriendin Karen. Na de breuk met haar partner zeven jaar geleden, is zij als enige van de vriendengroep vrijgezel en kinderloos. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. "Iemand de hele tijd tips geven of proberen koppelen aan een andere vrijgezel? Eigenlijk zit daar een vorm van afwijzing achter."

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Angst om samen oud te worden vs. angst om alleen te blijven

45 jaar waren ze getrouwd, maar nu zetten Meryl Streep (74) en haar man een punt achter hun huwelijk. Ook in Vlaanderen gaat bijna elke dag een koppel na meer dan 40 jaar uit elkaar. “De angst om met die andere oud te moeten worden, is soms groter dan de angst om alleen te blijven”, zegt Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

Het aanzoek

Ze waren onvoorzichtig. Zo snel raak je toch niet in verwachting? Nadat ze een eerste keer besloten om de zwangerschap af te breken, besliste zij de tweede keer dat ze het kind zou houden: met of zonder hem. Ondertussen zijn ze getrouwd, maar dat voelde als een formaliteit. Daarom ook die twijfel. Of schuilt daar iets anders achter?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

In ‘Blind getrouwd’ valt Jolien nogal hard van haar roze wolk: hoe zorg je voor een ‘zachtere landing’?

In Blind Getrouwd vielen de mopjes met sexy kwinkslag van Brecht niet in de smaak bij Jolien. Dat zei ze hem ook eerlijk en hij apprecieerde haar openheid, maar zij donderde diezelfde avond nog van zijn ‘roze wolk’. Wat als je stapel bent op iemand, maar hij/zij nog niet zo ver staat in de relatie? En hoe voorkom je dat je heel hard van je ‘wolk’ valt? Relatietherapeuten leggen het uit.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Wanneer mag je naar het loon van je (toekomstige) partner vragen?

In een druk bekeken én bekritiseerd filmpje zegt de New Yorkse podcaster Sofia Franklyn (30) dat ze op dates meteen vraagt hoe het met de bankrekening van een potentiële partner gesteld is. “Als ik mijn tijd ga verdoen, wil ik het weten”, klinkt het. Kan je überhaupt eisen dat je vlam er warmpjes inzit? Is dat belangrijk voor de relatie en hoe praat je eigenlijk op een goede manier over geld met je (toekomstig) lief?

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Hoe overleef je de liefde in kwade dagen?

Geen mooiere belofte dan die tussen geliefden: in goede en kwade tijden. Maar wat als de moeilijke dagen aanbreken? Hoe kies je voor elkaar wanneer de liefde even niet vanzelf komt? ‘Het leven is soms worstelen, beseffen dat de ander ook aan het worstelen is en erop vertrouwen: we zullen elkaar wel weer vinden.’

De Standaard - Tekst: Maaike Van Melckebeke

Lees meer

Plan B

Ze is 35 en kwaad. Gefrustreerd. Ze volgde alle regels om 'juist' te daten, maar heeft na vijf jaar nog steeds niemand gevonden. Geen enkele man die haar meeneemt op passionele golven, die haar vervoert en emotioneert. En dus overweegt ze de volgorde van haar droom om te draaien. Eerst het kind, dan pas de man.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Planten en oogsten

Ze is een nieuwe dertiger en vierde haar laatste verjaardag in stilte. Want verjaren is telkens weer een opgave. Haar leven voelt als verloren tijd, twijfel is haar codewoord. Tot Rika Ponnet verder vragen stelt, en ze daar en dan helder ziet wat daarvoor zo vaag was.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Ik deel het in de groep

Ze is 24 en lid van een onlinegroep waar vrouwen hun (liefdes)ervaringen delen. Mede door die groep is ze helder gaan zien wat ze zoekt in een partner. En hoe ze kan ontsnappen aan een toxische relatie, want die zijn er toch steeds meer? Haar verlanglijst voor de ideale partner doet Rika schuifelen op haar stoel.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”  

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Waarom de fuckboy het vaak haalt van de buurjongen

Het is nogal een premisse, de opzet van het dating­programma Fboy island van HBO Max, dat na twee succesvolle Amerikaanse edities nu een Nederlandse versie krijgt. Drie vrouwen krijgen op een eiland goed twee dozijn mannen voorgeschoteld die hengelen naar hun liefde. Alleen is maar de helft oprecht op zoek naar romantiek, terwijl de andere helft een zelfverklaarde fuckboy is: van het gladde, rond­fladderende type, alleen maar uit op seks. Aan de vrouwen om de ‘onbetrouwbare, maar o zo onweerstaanbare’ fuckboys te ontmaskeren. Dat alles wordt overgoten met flink wat humor en niet al te veel ­sérieux. ‘Toch stelt het programma legitieme vragen’, aldus The New York Times. ‘Het gaat over de vraag of liegende, bedriegende mannen met bindingsangst ooit kunnen veranderen.’ En over waarom vrouwen er dan toch voor blijven kiezen. In de VS ging maar één van de zes vrouwen uiteindelijk voor een nice guy.

De Standaard - Tekst: Kim Clemens - Foto: (c) Discovery

Lees meer

“Hij is mijn type niet.” Maar bestaat dat wel?

“Hij is mijn type niet echt.” Dat zegt Jana (29, foto) over haar kersverse man Christiaan (28) in Blind ­getrouwd. De kans is groot dat je die woorden ooit zelf al eens hebt uitgesproken. Maar bestaat er echt zoiets als 'een type hebben'? En hoe belangrijk is dat dan om een relatie te doen slagen? “Sommige mensen hebben een type, maar de liefde van hun ­leven past dan totaal niet in dat beeld.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Eva De Poorter - Foto: (c) VTM

Lees meer

Van vriendschap naar een relatie: twee openhartige getuigenissen

Liefde vinden kan op veel manieren, maar soms hoef je het écht niet ver te zoeken. Zo vonden Martine en Cindy allebei de liefde bij iemand die ze voordien enkel als vriend beschouwden. Lees hier hoe ze van een vriendschap naar een relatie gingen. En ontdek ook het advies van relatie-experte Rika Ponnet, mocht je zelf twijfelen over of je wel een relatie zou beginnen met een vriend.

Libelle.be - Tekst: Nikita Goossens

Lees meer

Seks verandert alles: "Vergis je niet: een gewelddynamiek zit in véél relaties, niet alleen bij Heard vs. Depp"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Johnny Depp en Amber Heard. Wat leert de strijd tussen Johnny Depp en Amber Heard ons over de liefde? Over onze relaties? Over de manier waarop we scheiden? In een extra aflevering van onze podcast werpt Rika Ponnet een heel ander licht op de zaak. “Wie vecht om de liefde, vecht eigenlijk voor de relatie. En de slechtste plaats om zo’n strijd te voeren, is de rechtbank.”  

Podcast voor Het Nieuwsblad

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Wanneer je je partner spiegelt aan (het ideaalbeeld van) je vader

Ze heeft een lijstje klaar. Met vereisten, waar haar ideale partner aan moet voldoen. Ze weet zeker dat het niets wordt als haar man niet exact bij die omschrijving past. Want die omschrijving, dat is die van haar vader. Haar rots in de branding, de man van haar leven. Ook al waren er tranen, was er gemis. Relatie-experte Rika Ponnet over papa's en partners, over ideaalbeelden en realiteit.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Depp vs. Heard: "Partnergeweld is een vorm van co-creatie"

"Het gaat altijd over liefde, zelfs tot in de rechtbank": dat zegt Rika Ponnet over de zaak Depp vs. Heard. Part. Eén slachtoffer, één  dader: zo zit het zelden. Partnergeweld maakt deel uit van een relationele dynamiek en is een vorm van co-creatie.

Interview in De Afspraak

Lees meer

Kan je angst voor intimiteit altijd terugbrengen tot je jeugd?

Ze denkt dat het uiteindelijk toch allemaal niets voor haar is. Dat daten, dat zich altijd opnieuw opladen. Al van bij het eerste berichtje krijgt ze een wee gevoel. Misselijkheid die begint ter hoogte van de maag, maar al snel zorgt voor een spanning in haar lichaam, die maar gaat liggen als het avontuur achter de rug is. Relatie-expert Rika Ponnet geeft advies.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“Iets maakt hem zo onaantrekkelijk dat ze hem niet willen”

Hij doet zijn best, maar iets maakt dat ze hem niet willen. Dates worden afgehaspeld, hij wordt genegeerd. En dan barst hij in tranen uit. Relatie-experte Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Twee mensen alleen achter een scherm op een andere plaats in Vlaanderen die naar elkaar zitten te huilen.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Waarom vinden we nog altijd dat een man groter moet zijn dan een vrouw?

Problematisch. Belachelijk. Vrouwonvriendelijk. Het acteurskoppel Zendaya en Tom Holland, samen te zien in de recente Spider-Man-films, wond er geen doekjes om: in hun relatie vormt het geen enkel probleem dat zij groter is dan hij. “Nochtans blijkt uit al onze bevragingen ook vandaag nog dat voor alle vrouwen hun ideale man groter moet zijn”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Maar hoe komt dat?

Het Nieuwsblad - Tekst: Michaël Temmerman

Lees meer

Comeback-koppels

Jennifer Lopez en Ben Affleck, Marco Borsato met zijn Leontine: terug samenkomen met je ex lijkt wel een hype als de groten der aarde het je voordoen. Ook Elodie en Pär en Jaco en Marion bewijzen dat een stap terug niet altijd een stap terug hoeft te zijn. 

Feeling - Tekst: Lisa Gabriëls

Lees meer

Bang voor wat je omgeving van je partner vindt

Zij is professor, hij maakte zijn middelbaar niet af. Hij is ook een pak jonger dan zij. Maar de liefde, die is er, onmiskenbaar. De volgende stap: als koppel naar buiten treden. Maar hoe? En wat gaan haar zonen zeggen? Relatie-experte Rika Ponnet deelt antwoorden uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Slim zijn is niet sexy, maar slim lijken is dat wel

Veel mensen denken dat vrouwen bijzonder veel belang hechten aan de intelligentie van een potentiële partner. Maar dat is toch een veel genuanceerder verhaal, zegt Rika Ponnet. “Het is vooral de indruk van intelligentie die bepalend is bij een eerste contact, en niet zozeer de werkelijke intelligentie van die persoon.”

Nieuwe feiten - Radio 1

Lees meer

"Een verlangen naar vrijheid en speelsheid"

Sergio Herman is verliefd op de 21 jaar jongere Chanel, Sean Dhondt gaat voor Maithe, vijftien jaar jonger. Voorbeelden genoeg van oudere mannen die voor een 'groen blaadje' vallen. "Mannen zien graag een vrouw die het meisjesachtige in zichzelf heeft bewaard. Maar dat geldt net zo goed voor vrouwen", nuanceert Rika Ponnet.

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemps 

Lees meer

Is teruggaan naar je ex een goed idee?

Hollywood wacht in spanning af tot acteur Ben Affleck en zangeres Jennifer Lopez weer naar buiten komen als koppel. De ex-verloofden brengen immers weer veel tijd met elkaar door en gingen zelfs samen een weekendje weg. Ook bij onze noorderburen lijkt een oude relatie een herkansing te krijgen. Zanger Marco Borsato is druk aan het daten met zijn ex-vrouw Leontine. Vanwaar die aantrekkingskracht van voormalige partners? En vooral: heeft zo’n liefdesreünie eigenlijk kans op slagen?

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Een kwalitatieve relatie via Tinder, kan dat wel?

Online daten via Tinder is tegenwoordig niets nieuw. Maar zijn mensen die hun lief via Tinder vonden nu even tevreden over hun relatie als mensen die hun partner gewoon toevallig tegenkwamen? In Zwitserland deden ze er onderzoek naar. “Hoe je iemand ontmoet, doet er niet zo veel toe” zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Is vriendschap een betere basis voor een relatie dan een vonk?

Niels Destadsbader heeft een vriendin: Julie, een 35-jarige make-upartieste bij VRT. De twee kennen elkaar al van toen Niels nog Ketnetwrapper was, zo’n tien jaar dus. En nu is Julie dus ook mijn lief geworden, bevestigt de zanger aan onze redactie. Is vriendschap een betere basis voor een duurzame relatie dan een passionele verliefdheid?

Het Nieuwsblad - Tekst: Paul Demeyer 

Lees meer

Lengte

Haar, gewicht, leeftijd, of in dit geval lengte: het zijn voorwaarden die onze partnerkeuze kleuren. Waarom leggen we daar soms zo'n focus op? 

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

De chemie van tegenpolen

Dat tegenpolen elkaar aantrekken, wisten Chinese filosofen al in de vierde eeuw voor Christus, toen ze de elementen yin en yang introduceerden. Maar ze benadrukten ook dat het ene niet zonder het andere kan: ze vullen elkaar aan en houden elkaar in balans. Hetzelfde geldt voor deze koppels, die ondanks hun overduidelijke verschillen toch een perfecte match zijn.

Goed Gevoel - Tekst: Ans Vroom

 

Lees meer