Artikels over Seksualiteit

Steeds meer Vlamingen voelen zich beperkt door de klassieke relatie

Google weet het, aan de unief merkt de professor het bij z’n studenten, en zelfs bij Vlaamse notarissen belandt de kwestie al op tafel. De open relatie zet z’n opmars in de samenleving breder dan ooit voort. “Het is een wandeling over een berg­keten, veeleer dan een wandeling in het park.”

Het Nieuwsblad - tekst: Kristof Bohez

Lees meer

Jarretelles

Seks lijkt voor haar eerder een plicht, om zeker te zijn dat hij bij haar blijft. Maar of de jarretelles die ze voor hem aantrekt echt helpen, weet ze eigenlijk niet goed. De onzekerheid blijft. Ze wil bevestigd worden, maar ze voelt alleen maar afwijzing. Rika helpt om haar verwachtingen in te dammen en zijn wegloopgedrag te kaderen.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

PODCAST UITGEVOGELD 5. Body issues in bed

Vrouwen en seks: het is ingewikkeld. Daarom duikt host Kaatje De Coninck met twee vriendinnen in ons intieme leven, en gaat ze langs bij relatietherapeute Rika Ponnet en een expert.

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

De lieve lust: Hoe houd je lust levend in een lange relatie?

Of het een zwoele zomer wordt, hangt van je goesting af. Waar komt ons verlangen naar een passionele vrijpartij vandaan? En hoe raak je geprikkeld? Al je vragen over lust en begeerte worden door onze experten beantwoord. Onder de loep: wat met lust in lange relaties?

Feeling - Tekst: Tekst: Hanne Vlogaert

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Waarom is een seksloze relatie een taboe?"

Wat als je een fijne relatie hebt, maar als seks voor jou echt niet hoeft? Heeft die relatie dan wel kans op slagen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': Wat essentieel is in een relatie, is samen een vorm van verbinding hebben.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Pijn

Voor het eerst durft zij het hem te zeggen, na 17 jaar. Seks doet pijn, en zelfs bij de gedachte eraan verkrampt ze. Moeten ze het blijven proberen, of er echt mee stoppen? Rika zet hen op de goede weg.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner?"

Wat als je verbondenheid en intimiteit mist tijdens het vrijen? Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner, maar je lijf op slot lijkt te gaan? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast ‘Vraag het aan Rika’: “Belangrijk is dat er veel momenten van lichamelijke affectie zijn, zonder dat dat automatisch overgaat naar seksualiteit.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet je als koppel verder na overspel?"

Hoe kan je opnieuw gelukkig worden na een affaire? Hoe kan je duiden en aanvaarden dat je (tijdelijk) naar de tweede plaats geschoven werd? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen. Dit zegt niet dat de basisrelatie slecht is.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Verhoogt fenegriek je libido?

De factchecker van Knack onderzoekt elke week het waarheidsgehalte van een krasse uitspraak, een straf cijfer of dito feit. Dit keer: verhoogt fenegriek écht je libido?

Knack - Tekst: Stefanie Van den Broeck

Lees meer

Sapioseksueel: vrijen met verstand

Sapioseksueel. Het is het etiket dat de Franse staatssecretaris Marlène Schiappa graag op zichzelf kleeft. Net als menig mens op Tinder. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen? Is slim niet altijd sexy?

De Standaard - Tekst: Lieve Van de Velde

Lees meer

Waarom leidt een beetje ruzie soms tot betere seks?

Om goede seks te hebben, moet je verbondenheid voelen. Maar hoe verbonden is té verbonden? Kan een te goede klik ook dodelijk zijn voor je seksleven? “Ja”, zegt relatietherapeute Rika Ponnet in een aflevering van de podcast ‘Seks verandert alles’. “Wie verschil uitvlakt, vlakt ook verlangen uit.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck

Lees meer

De leegte van casual seks

Ze ziet het overal: mensen die experimenteren met hun seksualiteit. (Half-) open relaties, singles die van lichaam naar lichaam gaan. Ze is er zelf mee gestopt. Want de “casual” seks maakte de leegte nog leger. Relatietherapeute Rika Ponnet suggereert: misschien omdat het nogal paradoxaal is, iets zo intiems als seks “casual” noemen?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Hoe ontstaat de drang van genderidentiteit te veranderen?

Als je lief van gender wil veranderen, kan je dan nog wel dezelfde verlangens hebben voor elkaar? Een aflevering van onze podcast ‘Seks verandert alles’ draait rond die vraag. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft een interessante inkijk in de ontwikkeling van genderdysforie, zoals het wetenschappelijk heet. “Eigenlijk begint het allemaal in de baarmoeder,” zegt ze.

Het Nieuwsblad - Kaatje De Coninck

Lees meer

Waarom ‘friends with benefits’ altijd een slecht idee zijn

Liever ‘friends with benefits’ dan een echte relatie, want da’s eenvoudig en fun, toch? In de podcastaflevering van ‘Seks verandert alles’ relativeert relatietherapeute Rika Ponnet die uitspraak. Je kan proberen, zegt ze, maar eigenlijk is de kans op succes (zeer) klein: “Friends with benefits, daar komen vodden van. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat beide partijen daar even casual weer uitstappen.”

Het Nieuwsblad

Lees meer

Vanaf wanneer is geen seks hebben schadelijk?

Wie door een seksloze periode gaat, verzamelt ‘pandapunten'. Maar hoe belangrijk is seks écht voor onze mentale gezondheid? En hoe beïnvloeden ‘droge periodes' je leven? Seksuologe Rika Ponnet is duidelijk over de rol van geslachtsgemeenschap. “We leven in een maatschappij waarin we ervan uitgaan dat iedereen een vervullend seksleven heeft. Terwijl dat absoluut niét zo is.”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Marie Pauwels

Lees meer

Seks verandert alles: viva viagra

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Patrick en Cathérine. Patrick en Cathérine kwamen elkaar op middelbare leeftijd tegen, en bleken voor elkaar gemaakt. Onafscheidelijk. Emotioneel verbonden. Alleen tijdens de seks is er een klein probleempje. Maar niks dat een pilletje niet kan oplossen, toch?

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Senior seks: leve de liefde

‘Senior’ als in ‘zeer ervaren’. Want dat is seks na je vijftigste hoe dan ook. En anders dan wat de perceptie ons wil doen geloven: daar wordt volop van geprofiteerd. “Ik hoor vrouwen op latere leeftijd dikwijls zeggen dat ze het nog nooit zo fijn hebben gehad als nu.”

Feeling - Tekst: Joanie De Rijke

Lees meer

Seks verandert alles: seksueel trauma

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Mariska. Mariska heeft de laatste tijd vaak nachtmerries. Over het verleden. Over haar eerste huwelijk met een agressieve man, die haar uiteindelijk ook verkrachtte. Ook al heeft ze vandaag een fantastische relatie, Mariska kan het verleden niet vergeten.

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

“Als het ’s zaterdags niet gebeurt, gebeurt het de hele week niet”: heeft de Vlaming écht een vaste dag om seks te hebben?

“Het is zoals bij veel Vlamingen: als het ’s zaterdags niet gebeurt, gebeurt het de hele week niet.” Voetbalanalist Gert Verheyen legde op Sporza uit waarom hij die avond snel naar zijn vrouw moest. Een kwinkslag, maar is er ook iets van aan ? Is ‘zaterdag, seksdag’ vaste prik? En wat doet die routine met de spanning en de romantiek?

Het Nieuwsblad - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

Seks verandert alles: hij of zij

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Nora en Asha. Nora en Asha vormen een sterk, lesbisch koppel. Maar als Asha twijfelt aan haar genderidentiteit en zich steeds mannelijker gedraagt, stokt hun seksleven. Want Nora voelt zich aangetrokken tot vrouwen, niet tot de nieuwe versie van Asha.

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Seks verandert alles: het wipkwartiertje

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Liesbet en Hannes. Elke zaterdag stapt Hannes fris gewassen de trap af. In pyjama. Met grote verwachtingen. De kinderen zijn bij de grootouders, de kust is vrij, het huis is van hen. Maar zijn vriendin Liesbeth... Die slaakt dan eens een diepe zucht.

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Seks verandert alles: ongewenste intimiteiten

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Kristof en Barbara. Op een personeelsfeest wordt Kristof volledig overdonderd door zijn coach Barbara. Ze belanden samen in de auto en hebben seks. Maar de volgende ochtend vraagt Kristof zich af: wil ik dit eigenlijk wel?

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Seks verandert alles: een wonder der natuur

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Marij en Peter. Marij (36) is dolverliefd op Peter. Zij denkt dat ze onvruchtbaar is, maar op een dag blijkt ze toch zwanger. Marij is blij en bang tegelijkertijd. Want ze beseft: “Ik heb dit nog nooit met Peter besproken …”

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Seks verandert alles: onofficieel verliefd

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Noah en Fieke. Noah is 28 en heeft een lief: Fieke. Nu ja, officieel is het niet zijn lief. Ze hebben seks, dat wel. Hij heeft gevoelens, dat ook. Maar officieel een koppel? Nee nee nee, dat niet...

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Seks verandert alles: de tracing-app

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Elise en Ben. Elise en Ben hebben een tracing app op hun smartphone, maar ze gebruiken die eigenlijk niet. Als Ben op een avond stuurt dat hij later thuis is, checkt Elise instinctief toch eens de app. Het bolletje kleurt blauw in een andere stad …

Podcast voor Het Nieuwblad

Lees meer

Wat als je seksualiteitsbeleving verandert door ziekte?

Haar man had zijn ziekte overwonnen. Maar er was ook veel gesneuveld in de strijd. Hun seksualiteit was verdwenen. Bij haar blijft vooral woede achter. Rika Ponnet over levensdemonen en hoe je die recht in de ogen moet kijken.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom vinden we stripacts zo sexy?

Wat vinden we toch zo sexy aan dat strippen? Wat is er opwindend aan een man of vrouw die al dansend langzaam uit de kleren gaat voor een groot publiek?

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Seks verandert alles: "Vergis je niet: een gewelddynamiek zit in véél relaties, niet alleen bij Heard vs. Depp"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Johnny Depp en Amber Heard. Wat leert de strijd tussen Johnny Depp en Amber Heard ons over de liefde? Over onze relaties? Over de manier waarop we scheiden? In een extra aflevering van onze podcast werpt Rika Ponnet een heel ander licht op de zaak. “Wie vecht om de liefde, vecht eigenlijk voor de relatie. En de slechtste plaats om zo’n strijd te voeren, is de rechtbank.”  

Podcast voor Het Nieuwsblad

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Na elke chemobehandeling hadden we seks. Om het leven te vieren"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Valerie en Pieter. Ze zijn eind de dertig. Een heel sterk koppel; na 17 jaar zijn ze nog altijd even verliefd. Als Pieter 38 is, wordt er leukemie vastgesteld. Aanvankelijk valt hun seksleven stil, maar hoe zwaarder het wordt, hoe meer ze ontdekken dat intimiteit hen helpt. Dat het hen een enorme kracht geeft, om de ziekte te dragen. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Een borstvergroting cadeau, wil niet elke vrouw dat?"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Stefaan en Aline. "Alstublieft schat! Een borstvergroting!" Stefaan - een macho van eind de veertig - is best trots op het cadeau dat hij aan zijn jongere vriendin Aline gaf. Maar de vraag is: wil zij dat wel? En wat vindt ze eigenlijk van die swingersfeestjes, waar Stefaan haar steeds vaker naar meeneemt? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Ik ben 31, en ik heb nog nooit seks gehad"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Karen. Een knappe, intelligente vrouw met een voortvarende carrière. Maar ze maakt zich zorgen. Want ze is 31 intussen, en ze is nog altijd maagd. Karen is wel al verliefd geweest. Ze heeft ook regelmatig dates, maar ze vindt dat veel mannen enkel uit zijn op seks. Ze wil eigenlijk een man die net zoals zij is. Voor wie het ook zijn echte eerste keer zou zijn… 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Sinds de kinderen er zijn, hebben we nog drie keer seks gehad"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Raf en Annelies. Voor mensen met jonge kinderen kan hun verhaal heel herkenbaar zijn. Seks, het is vaak nogal euh... ver van hun bed. Maar bij Raf en Annelies duurt die situatie nu wel al heel lang. Raf is zelfs verbannen naar de logeerkamer. Zijn plaats in het echtelijke bed is nu voor zijn jongste dochter. Raf mist intimiteit, hij zegt dat ook aan zijn vrouw. Annelies vindt dat hij overdrijft. "Zo gaat dat nu eenmaal, als er kinderen zijn", zegt ze. Maar is dat wel zo? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "We hebben zijn minnaar nodig. Anders valt onze seksdrive weg"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Arno en Dave. Of beter: van Arno, Dave en Karel. Die laatste is de vaste minnaar van Dave. Arno weet van zijn bestaan, en hoewel hij het niet leuk vindt, leerde hij met de situatie leven. Maar als Karel plots sterft, is heel het evenwicht van de driehoeksrelatie compleet zoek. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "“Hij zoent veel te wild. Mijn ex was daar veel beter in”

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Lien. Ze is 29, en heeft eindelijk een man gevonden met wie ze zich wil settelen: Bart. Er is maar één klein probleem: tongzoenen met Bart vind ze echt onaangenaam. Te nat. Te heftig. Te overweldigend. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom uw partner doet alsof ze klaarkomt

De seksuele revolutie is bijna bejaard en toch zijn er nog altijd vrouwen die orgasmes faken. Maar waarom? 'We vrijen niet lang genoeg.' 

De Morgen - Tekst: Deborah Seymus - Illustratie: Elise Vandeplancke

Lees meer

Tien vragen over lust (en de antwoorden!)

Beleven vrouwen lust echt zo anders dan mannen? En kan je zin in seks ook definitief verdwijnen? Seksuologe Rika Ponnet heeft op elke vraag – hoe pikant ook – een antwoord klaar. 

Libelle

Lees meer

Boost je erotische verbeeldingskracht

Tussen de lakens lijken de meeste taboes verleden tijd. Toch laten we ons nog vaak leiden door het beeld van wat seks zou moeten zijn. Filosoof Ype de Boer en sekuologe Rika Ponnet houden een pleidooi voor het verbreden van ons erotisch perspectief.

Goed Gevoel - Tekst: Sandra Genijn

Lees meer

Seks verandert alles: Hoe ver moet je gaan om je partner in bed te pleasen?

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Kathy. Ze is begin de veertig, gesetteld en heeft een bedrijvig seksleven. Om de twee dagen neemt ze het initiatief in bed. Niet omdat zij zin heeft, wel omdat haar man Peter het zo wil.

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“De seks is zoveel beter als een vrouw haar lichaam al wat jaren kent”

Een jongere vrouw zegt hem niets. Liever iemand van zijn eigen leeftijd, maar wél jong van geest. Waarom heeft hij het moeilijk om zo iemand te vinden? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Zoveel vrouwen hebben zoveel meer gezorgd en getobd, zijn uitgegeven en uitgedragen.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Seks verandert alles: “Als je seks ergens ervaart als een probleem, is er altijd een onderliggend verhaal”

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Tina. Arts van beroep, gescheiden, een vrouw die zelfbewust in het leven staat. Maar nu voelt ze zich volledig onderuit gehaald. Door de meest intense, maar ook meest verwarrende seks die ze ooit had: de seks op afstand, met Frank.

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

"Tweemaal per week, en u?"

Katja Retsin doet het twee keer per week, zo blijkt uit een ontboezeming op tv. Dat is meer dan het gemiddelde van 1,4 keer. Velen zijn daar innig tevreden mee, anderen worstelen. "In ons land worden enorm veel medicijnen geslikt, zoals antidepressiva. De bijwerkingen in de slaapkamer zijn óók enorm", aldus een therapeute. "Ik zie vaak koppels die niet in keren per week, maar per jaar spreken."

hln.be - Tekst: Nadine Van Der Linden

Lees meer

Wél flirten, maar geen seks, wat is daar nu aan?

Het hoeft voor haar niet meer, al dat verleiden en flirten. Zoveel moeite, voor wat? Alleen maar om een lustobject te zijn, om hém te plezieren? "Het is de belofte, die vaak nog meer bevredigend is."

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Willow Smith is polyamoreus, maar wat is dat nu precies? En werkt het in de praktijk?

Willow Smith, de twintigjarige dochter van Will Smith en Jada Pinkett, heeft in haar Red table talk op Facebook aangekondigd dat ze polyamoreus is. Dat is het tegenovergestelde van monogaam en betekent dat je op hetzelfde moment met verschillende mensen een intieme relatie, vaak met een seksuele dimensie incluis, kunt aangaan. Relatiedeskundige Rika Ponnet, die met Duet haar eigen relatiebureau heeft, legt uit wat deze relationele vorm inhoudt in de praktijk.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

"Vanavond wel, schat!"

Dat vrouwen wél zin hebben, wordt stilaan voor iedereen duidelijk. Maar opwinding was lang een mannenzaak. Waarom eigenlijk? En hoe staat het er nu voor? We tasten het voor je af. 

Feeling - Tekst: Annelore De Donder 

Lees meer

Zo houd je het spannend, ook als je al jaren samen bent!

Hoe houd je je relatie ook na jaren van intiem samenzijn toch nog seksueel spannend? Het blijkt een van de voornaamste vraagstukken waar koppels anno 2020 mee worstelen. Waarom stomende seks en een lange relatie zo moeilijk samengaan? En hoe die twee toch met elkaar te combineren zijn? We vroegen het aan seksuologen Wim Slabbinck en Rika Ponnet.

Feeling.be - Tekst: Hanne Vlogaert

Lees meer

Zoenen: een oefening in afstemming

Mijn vriend is een fantastisch persoon. Helaas wel een slechte en natte zoener. Dit is een grote domper voor mij, dit doet mij pijn. Mijn exen konden allemaal heel goed en zalig kussen. Meestal was 1 intense kus al genoeg om verliefd te worden. Nu lukt dit mij niet. Alsof hij niet intens kan doen, waardoor ik me niet aan hem kan geven. Ik denk dat hij slecht kust omdat hij geen rust vindt in zichzelf. Moet ik de relatie beëindigen omdat hij niet goed kust? Kan dit veranderen? Kan ik het hem leren? Of moet ik dit aanvaarden?

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Angst voor de eerste keer: hoe pak ik dit aan?

Ik ben een vrouw van 27 en leerde een half jaar geleden een heel leuke man kennen. Het klikt heel goed tussen ons, in het begin vooral vriendschappelijk, nu is er ook verliefdheid en fysieke aantrekking. Hij stuurt al enige tijd aan op ‘meer’, maar dat ligt bij mij moeilijk. Ik vertrouw hem volledig en wil graag voor deze relatie gaan, maar ik ben nog maagd en weet niet goed hoe dit aan te brengen. Ik schaam mij ervoor, misschien vindt hij me ineens wel erg vreemd en ik heb uiteraard ook wat angst voor onze eerste keer. Hoe pak ik dit het best aan?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Fanny (44) en Mario (45)

Fanny (44) en Mario (45) zijn 16 jaar gehuwd en hebben een dochter van 12. Het koppel is de laatste jaren heel vaak verhuisd, omwille van de carrière van Mario. Professioneel gaat het beiden voor de wind, maar Fanny ervaart op het vlak van seksualiteit een groot gemis.

Column voor Libelle

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Juliette (33) en Matteo (30)

Juliette (33) en Matteo (30) zijn vijf jaar gehuwd en hebben een dochtertje van 3. Matteo voelt zich al een tijdje slecht bij de manier waarop Juliette wil vrijen. Hij ervaart die als vernederend. Er zijn de laatste tijd vaker conflicten daarover. Matteo slaapt nu ook apart en wil op deze manier niet meer vrijen.

Column voor Libelle

Lees meer

"Sexting is een echte ontdekking"

Hoe het leven er straks zal uitzien, weet niemand. Het enige waar iedereen het over eens lijkt, is dat het geen business as usual zal zijn. Het vreselijke virus drukt ons met de neus op feiten die we in ons drukke leven makkelijk uit de weg konden gaan. Slaat corona ook voor de liefde het uur van de waarheid? We vroegen het onze lezers en kregen hete, mooie én pijnlijke verhalen. De quarantaine lijkt bij koppels, minnaars, en lat-gerelateerden dingen danig op de spits te drijven. ‘Maar niet té dramatisch doen,’ zegt relatietherapeute Rika Ponnet, ‘de meeste relaties zullen het echt wel overleven.’

Humo - Tekst: Stefanie De Jonge

Lees meer

"Hij krijgt mijn lichaam niet cadeau"

Seks is overal. Behalve in de slaapkamers van deze vier lezeressen. Zij kiezen er bewust voor om te wachten. Een goede keuze? Relatiebemiddelaar Rika Ponnet gaat dieper in op die vraag. 

Flair - Tekst: Elien Geboers

Lees meer

De kunst van het vreemdgaan

Het nieuwe seizoen van 'Temptation Island' is begonnen en wordt weer druk bekeken en besproken. Dat mag niet verbazen: het schuinsmarcheren zit ons Belgen in het bloed. Volgens een onderzoek van een Frans enquêtebureau gaat 51 procent van onze mannen soms vreemd, en 29 procent van de vrouwen. Alleen de notoir oververhitte Fransen en Italianen doen beter! Waar vinden we de tijd en energie? Wat komt erbij kijken? En wat zal ons lief daarvan zeggen? Humo sprak met ervaringsdeskundigen over de kunst van het vreemdgaan: de zes spelregels van 's werelds populairste hobby. 

Humo - Tekst: Frederick Vandromme

Lees meer

Intimiteit in tijden van corona

Ruim twee weken leven we nu al "in ons kot". Voor wie iemand wil ontmoeten of voor wie bijvoorbeeld een tweede relatie heeft, levert dat enige praktische problemen op, want je kan of mag het huis nauwelijks uit. En eenmaal buitenshuis moet je anderhalve meter afstand bewaren.

Radio 1 - Tekst: Rik Arnoudt 

Lees meer